Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Děti byly ještě u stolu.“ Po výbuchu sopky našli v domě celou mrtvou rodinu

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
5. června 2018
12:20

Záchranáři po erupci guatemalské sopky Volcán de Fuego pátrají po přeživších, ze sutin zničených domů zatím však tahají převážně mrtvá těla a počet obětí se zvýšil již na 69. Podle úřadů je bohužel pravděpodobné, že číslo bude dále stoupat. Výbuch sopky obyvatele některých horských vesnic zaskočil zcela nepřipravené. Záchranáři uvedli, že na útěk před tekoucí lávou tam lidé měli jen několik minut, informovala stanice BBC.

Záchranářské týmy se okamžitě pustily do pátrání po pohřešovaných osobách, ručně i pomocí techniky odklízí sutiny, bahno a sopečné kameny. Svou práci musí často přerušovat. Země, kudy protekla láva o teplotě 700 stupňů, zůstává stále rozpálená a žár hasičům roztavuje podrážky bot a ničí pneumatiky u bagrů.

Těla obětí připomínají sochy. „Záchranáři objevili 69 těl, 17 z nich se nám podařilo identifikovat,“ uvedl Fanuel Garcia, ředitel guatemalského ústavu pro forenzní vědy. „Identifikace je dost náročná, těla obětí ztratila své charakterní rysy, těla jsou tak poničená, že nejde ani sejmout jejich otisky prstů,“ dodal Garcia.

„Budeme muset použít jiné metody, pokusit se získat vzorky DNA, pokud to bude možné a pak je identifikovat, proces ale zabere dost času,“ upozornil. Vojáci a hasiči mezitím pokračují v záchranných akcích, desítky lidí jsou nahlášeny jako nezvěstní. „Postupujeme od domu k domu, nejdříve musíme odklidit nánosy popela a lávy ze střechy a pak se probourat dovnitř, kdyby tam byl někdo uvězněn,“ popsal práci hasičů jejich mluvčí.

„Utíkejte, valí se láva“

Hilda Lopezová řekla, že její matka a sestra se stále pohřešují. Její vesnice se nachází na úpatí sopky, po její erupci je zasypala směsice lávy, popele a sopečných kamenů. Mnoho lidí se nadýchalo toxických plynů.

„Byli jsme na oslavě, sousedům se narodilo dítě. Najednou se všude kolem začal ozývat křik, lidé volali, ať utíkáme, že se sem valí láva,“ popsala Lopezová. „Nemohli jsme tomu uvěřit, vyšli jsme ven, po ulici už teklo rozžhavené bahno. Mojí matku to tam uvěznilo, nedostala se s námi pryč. Doufám, že utekla někam jinam,“ sdělila tisku Lopezová.

Manžel Lopezové Joel Gonzalez dodal, že ani jeho otci se nepodařilo utéct, na rozdíl od své manželky ale už ztratil naději, že jejich rodiče přežili. „Jsou uvěznění v tom domě, pod vrstvou tuhnoucí lávy,“ řekl Gonzalez.

Guatemalské úřady i nadále monitorují vulkán, který patří mezi nejaktivnější sopky ve Střední Americe. „Během posledních let jsme zaznamenali několik zanedbatelných erupcí, nejednalo se o nic vážného,“ uvedl mluvčí guatemalského úřadu pro přírodní katastrofy (CONRED) David de Leon. „Jedná se teprve o druhou skutečnou erupci za posledních 40 let,“ dodal také, že letiště zůstává i nadále uzavřeno.

Neočekávaná erupce

„Činnost sopky jsme zaznamenali v neděli v šest hodin ráno našeho času, ve dvě odpoledne pak následovala erupce. Došlo k ní dříve, než jsme předpokládali, láva se valila neuvěřitelnou rychlostí. Evakuovat jsme začali ihned, ale i tak bylo pro mnohé oblasti pozdě,“ vysvětlil de Leon. Například vesnice El Rodeo byla naprosto zavalená.

„Všude už byla láva, teprve potom jsme dostali výzvu k evakuaci. Záchranáři tudy rychle projeli, ani se nezastavili, aby nám pomohli,“ kritizoval CONRED obyvatel El Rodea Rafael Letran. „Vláda umí jen tunelovat a okrádat lidi, za záchranu jim nestojíme,“ komentoval jednání úřadu Letran. De Leon se brání tím, že postupovali podle předpisů a protokolu určeného pro krizové situace.

„Byly jako sochy. Neměli šanci utéct“

„Sundali jsme střechu u jednoho z domů, vevnitř byla celá rodina… byly jako sochy. Děti ještě seděly u stolu, ti lidé neměli čas ani šanci utéct,“ popsal situaci v El Rodeo hasič Rudy Chavez. „Pátráme po přeživších, nacházíme jen mrtvé. V evakuačních centrech je spoustu rodin, které pohřešují děti a další příbuzné, obávám se, že pro ně nebudeme mít dobré zprávy,“ dodal Chavez.

„Aktivita Volcánu de Fuego polevila a v následujících dnech nehrozí další erupce. Nikdo by však sopku neměl podceňovat, je silná,“ prohlásila vulkanoložka Janine Krippnerová. Nebezpečné jsou podle ní také pyroklastické proudy tvořené směsí žhavých sopečných plynů, popela a magmatu, a lahary, rychle tekoucí směsi sopečného popela, úlomků ztuhlé lávy a velkého množství vody. „Mohou být stejně vražedné jako láva samotná.“

Zobrazit celou diskusi