Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Pohřbila je láva.“ Lidé se po útěku před řáděním sopky strachují o blízké

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. června 2018
11:25

Jakkoli evakuace lidí žijících v okolí guatemalské sopky Volcán de Fuego začala včas, vyžádal si výbuch „Ohnivé sopky“ desítky obětí. Oficiálně se zatím mluví o 25 lidech, nicméně přeživší uvádějí, že mnoho jejich příbuzných a známých zůstalo pohřbeno pod valící se lávou. Úřady oznámily, že erupce sopky ovlivní životy více než milionu lidí, napsal deník Telegraph. Do provizorních táborů musely více než tři tisíce obyvatel.

Jedna z přeživších Consuelo Hernandezová sdělila tisku, že se před lávou snažili utéct. „Když jsme viděli, jak se k domu skrze pole valí láva, utekli jsme na kopec. Ne všem se ale podařilo dostat do bezpečí, myslím, že zůstali pohřbení pod lávou,“ uvedla Hernandezová.

Hernandezová dodala, že její rodina je velmi početná, ale mnoho jejích příbuzných se do centra pro evakuované nedostalo. Někteří hasiči otevřeně brečeli, když opouštěli zničený dům Hernandezových. Podle záchranářů je její domněnka bohužel pravdivá, stejný osud podle nich mohl postihnout stovky dalších.

Dosavadní statistiky uvádějí, že si erupce vyžádala 25 obětí a 300 zraněných, z 15 hospitalizovaných s popáleninami 3. stupně je 12 dětí. Ostatní byli podle ministerstva zdravotnictví zraněni jen lehce a ošetřeni přímo v evakuačních zónách.

Turisté tábořili nedaleko sopky. Exploze je zastihla nepřipravené

Erupce začala těsně před nedělním polednem místního času (20 hodin českého času). O čtyři hodiny později začal po úbočí sopky stékat lávový proud, který údajně dosahoval teploty okolo 700 stupňů Celsia.  

Guatemalský úřad pro přírodní katastrofy (CONRED) a geologická služba varovaly, že může dojít k dalším erupcím, hrozí také sesuvy půdy. Odborníci rovněž upozornili na bahnotoky, tzv. lahary, tedy rychle tekoucí směsi sopečného popela, úlomků ztuhlé lávy a velkého množství vody.

V Guatemale došlo k erupci sopky Volcán de Fuego, tisíce lidí byly evakuovány. V Guatemale došlo k erupci sopky Volcán de Fuego, tisíce lidí byly evakuovány. | reprofoto/twitter

Erupce sopky v zemi rovněž postihla turisty. Brit Richard Fiz-Hugh (24) řekl agentuře AP, že se cítí nesmírně šťastně, že se mu podařilo před lávou utéct. Fiz-Hugh a jeho přátelé se rozhodli projít Střední Ameriku s batohem na zádech a podle jeho slov na erupci sopky nebyli vůbec připraveni.

„V sobotu jsme náš trek zakončili v kempu Acatenango, ten se nachází zhruba tři kilomentry od sopky. Ještě přes noc to bylo v pořádku. Něco se ozývalo a sem tam vytékala láva, ale nic hrozného. Pak se lidé začali balit a na tábor začaly dopadat sopečné kameny o velikosti zaťaté pěsti. Lidé říkali, že u úpatí sopky zemřelo už šest lidí,“ popsal Fiz-Hugh.

Stav ohrožení přetrvává, letiště uzavřeli

„Nevím o nikom v kempu, kdo by byl zraněn, ale nebylo pro nás bezpečné, abychom pokračovali v naší cestě, proto jsme sešli do bezpečné zóny,“ dodal Brit. Lávový proud podle CONRED zasáhl vesnici El Rodeo na jihovýchodním úpatí kuželovité hory, kde zničil domy a spálil několik obyvatel.

„Bohužel El Rodeo bylo zavaleno a kvůli lávě se nejsme schopni dostat do vesnice La Libertad, možná tam také zemřeli lidé,“ citovala šéfa CONRED Sergia Cabañase BBC. Ten předtím informoval také o smrti jednoho pracovníka jeho úřadu. Podle vulkanologů se jednalo o nečekaně agresivní a intenzivní erupci.

Kvůli sopečnému prachu bylo uzavřeno mezinárodní letiště La Aurora v hlavním městě Ciudad de Guatemala nacházejícím se 40 kilometrů od sopky. Guatemalský letecký úřad oznámil cestujícím, že nemůže garantovat bezpečí jejich letů, proto se rozhodl letiště uzavřít. „Sopečný prach a popel pokryl letištní ranveje, je rovněž zhoršená viditelnost. Z bezpečnostních důvodů jsme se proto rozhodli letiště uzavřít,“ napsal úřad v oficiálním prohlášení.

 

kombucha ( 4. června 2018 15:46 )

mamku Zemi asi lidstvo už hodně sére

Zobrazit celou diskusi