Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli aktivní sopce vysídlila vláda celý ostrov. Evakuace na Vanuatu je prý navždy

Autor: Darina Jíchová - 
19. dubna 2018
10:36

Tisíce lidí byly evakuovány z ostrova Ambae, který je součástí tichomořského souostroví Vanuatu. V říjnu se k životu probudila tamější sopka Manaro a nebezpečí erupce bylo akutní, nyní se nebezpečí vrátilo. Z kráteru stoupá sloupec dýmu a popela, ze sopky vytéká láva. Povrch ostrova pokryl 30centimetrový nános popela a vláda rozhodla přistoupit k evakuaci všech obyvatel, informoval deník The Guardian.

Do konce května by z bezpečnostních důvodů měli Ambae opustit všichni lidé, kteří tam žijí, oznámila vanuatská vláda.

Ostrov má zhruba 11 tisíc obyvatel a je to podruhé během půl roku, co musí odejít ze svých domovů. Už na podzim loňského roku chrlila sopka popel a plyny, které zničily veškerou úrodu a způsobovaly místním problémy s dýcháním a další těžkosti. Lidé byli proto přemístěni na okolní ostrovy.

Stav ohrožení a evakuace

Nejvíce ohroženi jsou obyvatelé severních, západních a jižních oblastí ostrova, jejich evakuace začala již dnes. Od úterka platí třetí stupeň ohrožení. Okolí pokrývá popel a lidem se těžko dýchá, lékaři u nich zjistili také kožní nemoce a zánět hrudníku. Nadia Kanegaiová, vanuatská politička původem z Ambae, uvedla, že lidi zachvacuje panika.

Evakuace na Vanuatu. Evakuace na Vanuatu. | Reuters

„Sopečný popel je úplně všude, brodíme se v něm jako v písku. Kvůli prachu a dýmu je i přes den šero, máme zákaz vycházení a čekáme, až nás odsud záchranáři odvezou,“ sdělila tisku. „Ve vzduchou jsou cítit plyny, lidé mají strach,“ dodala Kanegaiová, která se momentálně na ostrově nachází. Místní kněz řekl, že situace je zoufalá. „Docházejí nám zásoby jídla a vody. Přírodní voda je kontaminovaná. Mezi lidmi se šíří nemoce,“ prohlásil kněz.

Policie a záchranářské služby jsou na místě, na ostrov by měla dorazit také armáda. Vláda rovněž oznámila, že probíhající evakuace bude pravděpodobně „navždy“ a lidé z Ambae budou muset natrvalo přesídlit jinam.

Trvalé přesídlení

„Nejvíce ohroženou kategorií jsou děti a senioři, dále pak ženy, tyto skupiny budou mít během evakuace přednost,“ uvedl organizátor záchranných akcí Avio Roberts. Vláda jedná s vlastníky půdy na nejbližších ostrovech Maewo a Pentecost – snaží se lidem z Ambae zajistit nové pozemky. „Naší hlavní prioritou jsou životy obyvatel,“ uvedl premiér Vanuatu Charlot Salwai.

Zopakoval tak své prohlášení z října, kdy evakuace připomínala trochu slavnou evakuaci francouzského přístavu Dunkerk za 2. světové války a zapojovali se do ní soukromí vlastníci lodí a letadel, kteří převáželi lidi do bezpečí. Soustroví Vanuatu je často obětí různých přírodních katastrof, podle průzkumu OSN patří v tomto ohledu mezi nejnebezpečnější státy světa. 

Australská a novozélandská vlády vzkázaly, že jsou připraveny nabídnout Vanuatu finanční i materiální pomoc, stejně tak jsou ochotné asistovat během evakuace.

Zobrazit celou diskusi