Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

U lyžařského střediska vybuchla sopka. Jeden mrtvý a 16 zraněných v Japonsku

Autor: ČTK, simao - 
23. ledna 2018
07:49

Erupce sopky na japonském ostrově Honšú u lyžařského střediska u města Kusacu zabila jednoho člověka, informovala o tom agentura AFP s odkazem na bezpečnostní zdroje. Několik civilistů zranily odletující kameny, jednoho lyžaře a šest vojáků, kteří byli v oblasti na cvičení, zasypala následná lavina, napsala s odkazem na místní úřady agentura AP.

U japonského lyžařského střediska na ostrově Honšú vybuchla sopka z vulkanického komplexu Kusacu-Širane.

Potvrzeno je zatím jedno úmrtí, další lidé jsou zraněni. Mezi zraněnými jsou především turisté - návštěvníci lyžařského centra. Sopečné kameny při erupci zasáhly i kabinkovou lanovku. Zraněn byl člověk uvnitř ní poté, co okno rozbil letící kámen.

Zemřel zasypaný voják

Většina zraněných byla kameny zasažena přímo na sjezdovkách, další lidé utrpěli zranění při dopadu sopečných hornin na jejich ubytovací zařízení.

Sopka vybuchla zhruba v 10 hodin tamního času (02:00 středoevropského) v prefektuře Gunma necelých 200 kilometrů severozápadně od Tokia. Erupce doplněná otřesy vyvolala také lavinu. Ta zasáhla mj. vojáky, kteří byli v oblasti na výcviku. Lavina podle AFP zabila devětačtyřicetiletého vojáka. Další zasypaní byli vyproštěni, ale někteří utrpěli zlomeniny.

Meteorologové varují před padajícími kameny

Výbuch potvrdila i Japonská meteorologická agentura (JMA). Sopka vysoká 2160 metrů patří ke zhruba stovce japonských aktivních vulkánů a její oblast je i díky blízkosti metropole vyhledávaná turisty. Meteorologové varují, že nelze vyloučit další erupce, přičemž kameny mohou odletovat až dva kilometry z vrcholu vulkánu.

Právě na centrálním japonském ostrově Honšú, druhém nejlidnatějším ostrově na světě s městy jako Tokio, Yokohama, Ósaka, Hirošima, Nagano, Kjóto či Nagoja, vybuchla v září 2014 sopka Ontake, připsala si desítky obětí.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi