Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozor, útočí KLDR! Lidi evakuovali v Tokiu do metra a dalších krytů. Poprvé a cvičně

Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2018
12:24

V Tokiu během dneška proběhlo první evakuační cvičení. Dril má za úkol připravit lidi na případný severokorejský útok. V roce 2017 KLDR vypálila dvě rakety, které přeletěly nad japonským územím a mezi lidmi vyvolaly obrovskou paniku. Obyvatelé byli zmatení a nevěděli, co dělat. Během dnešní akce se lidé učili, kde ve městě najít úkryt a jak se během ohrožení chovat. O cvičení informoval deník Telegraph.

Cvičení se zúčastnili převážně dobrovolníci, uskutečnilo se v zábavném parku u místního basebalového stadionu Tokyo Dome. Po vyhlášení poplachu se lidé přesunuli do blízké stanice metra a dalších podzemních prostorů, které pro akci posloužily jako kryty. Před zahájením akce byli její účastníci instruováni, jak se během možného útoku chovat.

 

Cvičení vyvolalo protesty

Když vláda oznámila, kdy se bude dril konat, propukla v Tokiu menší protestní akce. Malá skupinka lidí se shromáždila před stadionem a demonstrovala proti „válečným hrám“, které prý jen podnítí strach. Policie dav bez větších problémů rozehnala.

V posledních týdnech v souvislosti s vyjednáváním o účasti KLDR na olympiádě mezi jejími nejbližšími sousedy vzrostla naděje, že korejská krize pominula a že bezprostřední nebezpečí ze strany státu Kim Čong-una už nehrozí. Japonská vláda se ale nechala slyšet, že svoje úsilí „připravit obyvatele na válku“ nepozastaví ani během olympijských her.

5 minut na evakuaci

„Severokorejská střela by naše území zasáhla ani ne 10 minut po jejím odpalu, varování bychom tedy dostali zhruba 7 minut před katastrofou. Kolik minut lidem pak zbývá, aby našli úkryt? Něco málo přes 5 minut,“ uvedl jeden z vládních úředníků Hirojuku Suenaga, který se cvičení také účastnil.

Evakuační dril neproběhl pouze v hlavním městě, i další japonská města a vesnice pro lidi připravily podobné akce. Vláda navíc věří, že hrozba útoku je stále větší. Prohlášení KLDR na jednání s Jižní Koreou o tom, že svůj jaderný program nehodlají zastavit, proto Japonsko vůbec nepřekvapilo. Ujištění Pchjongjangu o tom, že zbraně jsou jejich obranou proti USA, Japoncům nestačí.

Falešný poplach

Strach ze Severní Korey je tak veliký, že před necelým týdnem vyhlásil hlasatel veřejnoprávní televize NHK falešný poplach a oznámil, že KLDR proti Japonsku vystřelila další raketu. Jeho hlášení přišlo jen pár dní poté, co se se stejnou situací potýkali lidé na Havaji.

„Takový strach ze Severní Korey nemám,“ řekl Hidenobi Kondo, další z dobrovolníků. Jeden z jeho kolegů prohlásil, že dril stejně není nic platný a nijak jim nepomůže, až přijde skutečný útok. „Pokud bychom byli v práci, pak ano, bude snadné utéct dolů do krytu. Pokud ale budu jinde? Doma nebo venku? Bude to složité,“ dodal Kondo.

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi