Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sepište závěť a připravte si pohřeb, radí USA všem, co plánují cestu do KLDR

Autor: Darina Jíchová - 
16. ledna 2018
16:46

Americké ministerstvo zahraničí poskytlo svým občanům cestujícím do Severní Korey neobvyklou radu. Vybízí je, aby si jako součást příprav na cestu nechali sepsat svou poslední vůli a naplánovali svůj případný pohřeb. Dále by před odjezdem měli ustanovit opatrovníky svých dětí a určit to, co se v případě jejich smrti stane s domácími mazlíčky. O morbidních doporučeních amerického ministerstva informoval deník Telegraph.

Výjezdy do země s autoritářským režimem povolují USA jen ve „velmi výjimečných situacích“. V červenci loňského roku byl totiž schválen zákaz výjezdu do KLDR. Ten přišel v souvislosti se smrtí amerického studenta Otto Warmbiera (†22), který do Pchjongjangu odjel na prázdniny. V zemi byl ale zatčen a odsouzen na 15 let v pracovním táboře. KLDR nakonec Warmbiera vydala do USA, mladík ale po návratu upadl do kómatu a krátce nato zemřel.

Otto Warmbier odjel do KLDR na prázdniny, byl tam zatčen a odsouzen. Na následky věznění zemřel. Otto Warmbier odjel do KLDR na prázdniny, byl tam zatčen a odsouzen. Na následky věznění zemřel. | ČTK

Nová opatření ministerstva

Ministerstvo vnitra varuje, že Američanům nacházejícím se v KLDR nebude moct poskytnout žádnou pomoc, protože nemá v zemi ambasádu a doporučuje všem cestovatelům, aby se připravili na nejhorší. „Sestavte svou závěť a jmenujte její vykonavatele. Vybrat můžete někoho z rodiny, přátel nebo i právníka. Zvolte opatrovníka svých dětí a domácích mazlíčků. Uveďte, co stane s vaším majetkem hmotným i nehmotným v případě vaší smrti,“ stojí v nové vyhlášce ministerstva.

V listopadu prezident Donald Trump oznámil, že USA řadí Severní Koreu mezi státy podporující terorismus. Důvodem byla hlavně Warmbierova smrt a vražedný režim Kim Čong-una. KLDR také patří na seznam států, kam USA doporučují necestovat. Na stejném registru se nachází i Irák, Írán, Afghánistán, Sýrie, Mali, Jemen, Libye a Somálsko.

Nová opatření pro vycestování do KLDR byla vydána v souvislosti s hovory mezi Severní a Jižní Koreou, při nichž se řešila i otázka účasti Kimovy země na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Po dvou letech tak byla obnovená horká linka mezi oběma Koreami. Přestože Jihokorejci svým bratrům nabídli pomyslnou olivovou ratolest, napětí mezi KLDR a USA se nezmírnilo. Ještě minulý týden Kim uvedl, že jejich střely jsou namířené proti Spojeným státům.

Napětí mezi USA a KLDR pokračuje

Ani na americké straně se nezměnila rétorika. Vysocí státní úředníci se nechali slyšet, že částečný vojenský zásah je jedinou možností, jak zastavit severokorejský jaderný program. USA rovněž posilují své jednotky situované v Jižní Koree, což Kim Čong-un považuje za provokaci. Vody kolem Korejského poloostrova křižují letadlové lodě, ze kterých by USA byly schopny vést útok. Podle rozhovorů s Jižní Koreou nechce KLDR o zastavení svého vojenského programu ani slyšet. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alenotakno ( 7. března 2018 07:52 )

Ti USAci jsou potvory. Tak oni můžou všechno a druhý už ne? Neustupovat jim ať je to kterýkoliv stát. Rýpou do celýho světa. Jde jim v případě Koreí, aby to zůstalo při starém a mohli tam nadále zůstat. Už by potřebovali dostat pořádně po frasně.

terezkaterka33333 ( 18. ledna 2018 01:02 )

To je čo za demokraciu a slobodu, keď zakazujú občanom vycestovať kam chcú ?

Zobrazit celou diskusi