Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Letí raketa, máme čtyři minuty života.“ Lidé na Havaji se chystali na smrt

Autor: Darina Jíchová - 
16. ledna 2018
10:35

O víkendu si lidé na Havaji prožili 38 minut hrůzy, během kterých si mysleli, že na ostrov míří balistická střela. Místní i turisté obdrželi od havajské agentury pro řízení v mimořádných situacích SMS, která je před útokem varovala, výrazně upozorňovala na to, že nejde o cvičení. Nakonec se ukázalo, že se jedná o falešný poplach. Zpráva však na ostrově vyvolala paniku, lidé psali svým blízkým a loučili se s nimi. Své pocity sdíleli i na sociálních sítích. 

Sara Doncheyová, zpravodajka televize CNN byla, na Havaji na krátké dovolené. „Akorát jsem se probudila, na mobilu jsem měla devět zmeškaných hovorů od svého táty a esemesky od mámy. Psala mi, abych si co nejrychleji našla nějaký úkryt a že mě milují. Vůbec jsem netušila, co se děje,“ uvedla Doncheyová, aby dodala: „Až zpětně jsem si uvědomila, jak se asi moje rodiče těch 38 minut cítili. Mysleli si, že jejich dcera zemře sama.“

Stephanie Warnerová a její rodina trávili sobotu jako obvykle před televizí, když se dozvěděli o tom, co se děje na Havaji. „Okamžitě jsme zasedli k počítači a hledali si další informace. Naše druhá dcera Sarah s rodinou žije na ostrově. Kontaktovali jsme ji, ale nic nevěděla. Řekla jen, že obdržela varování,“ řekla Warnerová.

„Byli jsme v šoku. Emoce, které jsem prožívala, ani neumím pojmenovat. Strach zděšení, horor, obavy. Chtěla jsem vědět, co se děje, ale nikdo neznal žádné podrobnosti,“ dodala.

Billboardy hlásí, že šlo o falešný poplach. Billboardy hlásí, že šlo o falešný poplach. | Reuters

„Myslím, že celé mi to došlo až o pár hodin později. Sarah se s námi spojila, když jsem ji a mojí vnučku Emmalinn viděla přes webkameru, naprosto mě to zlomilo. Začala jsem přemýšlet, jak je dostat zpátky domů. V mysli jsem hledala zaměstnání pro mého zetě Blaina. Přišla jsem si naprosto bezmocná. Nemůžu se zbavit pocitu, že se to může stát znovu a tentokrát to bude opravdové,“ uvedla Warnerová.

„Naprosto jsem se zhroutila

I dcera Lori Cotrové pobývala o víkendu na Havaji. „Naprosto jsem se zhroutila, byli jsme v restauraci a najednou mi dcera napsala, že mě miluje a že se se mnou loučí. Začala jsem brečet, opakovala jsem: moje dcera umře, umře sama. Nebyla jsem k utěšení. Chtěla jsem vyběhnout z restaurace a nasednout na první letadlo, co míří na ostrov, abych mohla být s dcerou. Zbytek rodiny sledoval zprávy, když mi řekli, že to všechno byl falešný poplach, nemohla jsem tomu uvěřit,“ řekla Cotrová.

Na útěk do krytu zbylo pár minut

„Jako první mě popadl šílený strach. Bála jsem se hlavně o svou dvouletou dceru,“ řekla Havajanka Kimberly McMurrayová. „Pak se mi v hlavě začaly honit myšlenky o smrti: Zemřu hned při dopadu, nebo až na následky radiace? Pocítím nějakou bolest? Kde jsou tady kryty? Zvládnu se tam dostat i s dcerou včas?“ svěřila, aby dodala: „Nevěděla jsem, co dělat. Jestli mám psát rodině a rozloučit se. Nechtěla jsem, aby se o nás strachovali, chtěla jsem ale, aby věděli, že je miluju. Myslela jsem, že máme jen poslední minuty života.“

„Jen krátce jsem napsala: Jsme pod hrozbou útoku, na ostrov míří raketa. Já i Haley jsme na cestě do krytu v podzemí nemocnice. Máme čtyři minuty, modlete se za nás, milujeme vás,“ doplnila McMurrayová.

Panika po esemesce a rezignace viníka

Dcera Chrise Sutherlanda mu z Havaje odeslala zprávu: „Na ostrov míří balistická střela, mám vás všechny moc ráda, napsala Mellisa Sutherlandová a pak se ke zděšení svého otce na nějaký čas odmlčela. „Jak jsem se cítil? Bezmocně. Ten pocit, když vám vaše dítě pošle takovou esemesku, je nepopsatelný. Viděl jsem, že naše zprávy nebyly doručené, a jen jsme doufali, že je někde v krytu. Díky něčí chybě jsme strávili skoro 40 minut v naprosté panice,“ dodal Sutherland.

Státní zaměstnanec, který v sobotu poslal varovné zprávy o blížícím se dopadu balistické střely, rezignoval. „Pracovník Centra pro mimořádné události bude po dobu vyšetřování sobotního incidentu suspendován. Hodláme uspořádat cvičení pro obyvatele, aby věděli, jak se zachovat v případě skutečné hrozby,“ řekl mluvčí centra Richard Rapoza. Guvernár státu David Ige označil sobotu za „den, který většina z nás nikdy nezapomene. Den, kdy se mohla naplnit naše nejhorší obava.“

„Vím, že to, k čemu došlo, je nepřijatelné,“ řekl Ige na tiskové konferenci. „Sám jsem naštvaný a zklamaný z toho, že někdo z našich zaměstnanců udělal takovou chybu. Hledáme její příčiny a zajistíme, aby se to neopakovalo,“ slíbil guvernér.

sores ( 16. ledna 2018 12:08 )

Stejně to takto dopadne je to otázka času a planeta půjde do ryti. Nebude nás škoda, lidi jsou horší než do.by.tek.

Zobrazit celou diskusi