Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sirény a varovné SMS: Japonce vyděsila Kimova raketa. V dostřelu KLDR je i americký ostrov

Autor: ČTK, Mii - 
15. září 2017
13:45

Letí raketa, vyhledejte úkryt. Takové zprávy slýchali v noci na pátek občané Japonska, které před poslední raketovou zkouškou KLDR prostřednictvím sirén, hlášení v televizi a zpráv na mobilní telefony varovaly místní úřady. Střela, která proletěla nad japonským ostrovem Hokkaidó, poprvé překonala vzdálenost 3700 km. Je tedy schopná zasáhnout americký tichomořský ostrov Guam, kde má Amerika umístěných 7 000 vojáků. 

Sirény se kvůli raketě na řadě míst v severním Japonsku rozhoukaly v pátek kolem 07:00 místního času (o půlnoci SELČ) a mnoho lidí vzbudily. Ranní televizní programy byly přerušeny varovným hlášením. Vlakové spoje mezi ostrovem Hokkaidó a hlavním japonským ostrovem Honšú byly dočasně zastaveny.

Mezi lidmi zavládla panika. Nebyla ale zdaleka tak velká jako 29. srpna při podobné zkoušce, kdy střela přeletěla ostrov Hokkaidó a spadla do Tichého oceánu. Japonci už se se zvuky sirén začínají sžívat, informovala agentura Reuters.

Tvrdí to i místní obyvatel. „V srpnu to bylo nečekané, ale myslím, že lidé si na to začínají zvykat,“ řekl agentuře AP čtyřiadvacetiletý Američan Andrew Katz, který vyučuje angličtinu ve městě Kuširó na ostrově Hokkaidó.

Ostrov Guam v dostřelu

Nejen Japonci jsou z pátečního testu vyděšeni. Ukázal, že Kimovy výhrůžky o napadení amerického ostrova Guam mohou brzy nabrat reálných obrysů – než raketa spadla do Tichého oceánu, uletěla 3700 km. Guam je od KLDR vzdálen 3400 km. Nachází se tedy v doletové zóně.

„Palebná vzdálenost tohoto testu je významná, protože Severní Korea ukázala, že by svou střelou mohla zasáhnout Guam,“ uvedl v prohlášení mezinárodní Svaz znepokojených vědců (UCS). V prohlášení se nicméně dodává, že přesnost střely, která je teprve v počáteční fázi vývoje, je nízká, takže by pro KLDR bylo obtížné zničit touto zbraní americkou leteckou základnu na Guamu.

Americká armáda krátce po testu oznámila, že střela nepředstavovala hrozbu pro Severní Ameriku ani pro pacifické území Guamu.

Stále stejné rakety

Podle analytiků citovaných agenturou AP Severní Korea v pátek s největší pravděpodobností testovala raketu středního doletu Hwasong-12, tedy stejnou střelu jako 29. srpna. Odpal byl také proveden ze stejného místa – z mezinárodního letiště ve čtvrti Sunan na severním okraji hlavního města Pchjongjangu. V srpnu raketa urazila přibližně 2700 kilometrů a dosáhla maximální výšky kolem 550 kilometrů.

Počátkem srpna jeden ze severokorejských generálů podrobně popsal možný útok na ostrov Guam ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Čtyři rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu. Na tomto malém ostrůvku žije asi 160 000 obyvatel.

VIDEO: Takhle vypadá hlavní město KLDR Pchjongjang

Pchjongjang zpočátku pokusně odpaloval rakety středního doletu Hwasong-12 a mezikontinentální raketu Hwasong-14 do velkých výšek, aby omezil jejich dosah a vyhnul se přeletům nad sousedními zeměmi. Při posledních dvou zkouškách byly ale úhly odpalu podstatně ostřejší. Podle expertů lze předpokládat, že Severní Korea bude nyní při svých testech zkoušet, zda hlavice raket přečkají drsné podmínky návratu do atmosféry a náležitě explodují.

Dostatečná vzdálenost, ale ne přesnost

Jihokorejští vojenští odborníci tvrdí, že Severokorejci zatím neovládají technologii potřebnou pro chránění nálože během návratu do atmosféry. Bez ochranných prvků náklad nevydrží žár a vibrace provázející sestup rakety. Pro vývoj mezikontinentální střely je zvládnutí technologie návratu klíčové.

„Je to největší vzdálenost, do které kdy severokorejská balistická raketa doletěla,“ uvedl k pátečnímu testu na Twitteru Joseph Dempsey z Mezinárodního ústavu pro strategická studia (IISS). „To jasně ukazuje, že KLDR má dostatečný dosah – nikoli však nutně přesnost – pro realizaci svého projektu Guam,“ dodal.

V roce 1998 a 2009 přeletěly Japonsko rakety, které podle tehdejšího režimu diktátora Kim Čong-ila vynesly do vesmíru satelity. První z nich, raketa Tepodong-1, dopadla do vzdálenosti 1600 kilometrů, druhá skončila v Tichém oceánu asi 3200 kilometrů od startu. Dvě mezikontinentální rakety testované Severní Koreou letos v červenci byly odpálené do velké výšky a nedoletěly tak daleko jako ta páteční.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi