Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rada bezpečnosti na KLDR uvalila nové sankce. Kim si zbrojí ale klidně dál

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. září 2017
23:00

Už devátý balíček hospodářských sankcí proti KLDR schválila tento týden Rada bezpečnosti OSN. Jejich cílem je dotlačit komunistický režim k zastavení jaderného programu. To se však za 11 let sankčních opatření nestalo a Severní Korea nyní tvrdí, že je schopna nukleární hlavicí zasáhnout území Spojených států.

Na efekt sankcí je ale třeba podle Victora Cha, profesora Georgetownské univerzity ve Washingtonu, počkat. „Všichni tvrdili, že sankce proti Íránu nefungují, dokud Írán neobnovil vyjednávání. To samé se děje se Severní Koreou. Až se vrátí k jednacímu stolu, bude to známka toho, že sankce zafungovaly, ale o tom už se nedovíme, protože se všichni budou soustředit na vyjednávání. Takže je potřeba mít na paměti, že sankce nefungují do té chvíle, než začnou fungovat,“ citoval odborníka web Quartz. S tímto postojem je však spíše osamocen.

Ať už doposud sankce vůči Severokorejcům nezabraly proto, že nejsou dost přísné, nebo proto, že na ně Pchjongjang vůbec nebere ohled, faktem zůstává, že měření jejich účinnosti je vždy komplikované, napsal deník Washington Post. To platí dvojnásob pro režim Kim Čong-una, o jehož rozhodovacím procesu svět neví téměř nic.

Kima samotného se sankce nedotýkají

Quartz zdůrazňuje, že Kim Čong-un s řešením diplomatické krize nemusí spěchat. U moci by mohl být ještě několik desetiletí a jeho cílem není obohatit své obyvatele, zbavit se sankcí či být přijatý mezinárodním společenstvím, nýbrž ovládnout Korejský poloostrov. A v tomto ohledu mu stojí v cestě hlavně Spojené státy a jejich spojenectví s Jižní Koreou. Tím by však mohlo otřást vyvinutí rakety schopné donést jadernou hlavici na americké území.

Vedoucí programu proti šíření jaderných zbraní pro východní Asii v Institutu mezinárodních studií v kalifornském Monterey Jeffrey Lewis si nemyslí, že se KLDR jaderného programu vzdá. A to i v případě zvýšeného tlaku Číny. „Vzdát se vlastních jaderných schopností je to poslední, co by v tu chvíli člověk udělal. Je to jediná věc, kterou nemohou nijak ovlivnit,“ řekl Lewis deníku The New York Times.

„Žádný počet sankcí Severní Koreu neodradí,“ řekl serveru Foreign Policy Jae Ku, ředitel americko-korejského ústavu washingtonské Školy pokročilých mezinárodních studií Johnse Hopkinse. Ruský prezident Vladimir Putin situaci shrnul minulý týden: „Raději budou jíst trávu, než by se jen tak vzdali jaderného programu.“

KLDR se hněvá: Chcete zadusit naše lidi

Severokorejské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek sankce rezolutně odsoudilo a uvedlo, že jde o „naprostou hospodářskou blokádu“ KLDR uvalenou na podnět Washingtonu, která má „zadusit“ občany a vládu Severní Koreje. „Severní Korea zdvojnásobí své úsilí a zvýší své zbrojní kapacity, aby mohla bránit suverenitu země a její právo na existenci,“ uvedla severokorejská diplomacie.

Severní Korea varovala, že dále vystupňuje své zbrojní programy v reakci na „zlovolné“ sankce, které na ni uvalila Rada bezpečnosti OSN. Podle nových odhadů americko-korejského institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse dosáhla síla severokorejské nálože 250 kilotun trinitrotoluenu (TNT), což je šestnáctkrát víc než síla pumy svržené v roce 1945 na japonské město Hirošima.

KLDR připravuje odpálení jaderné hlavice. Bude terčem Japonsko?

Podle posledních zpráv Severní Korea připravuje další odpálení jaderné hlavice, potvrzují to i satelitní snímky. V neděli 3. září KLDR úspěšně otestovala vodíkovou bombu. Nová seizmická data svědčí o explozi přesahující sílu 200 kilotun, uvedli analytici Frank Pabian, Joseph Bermudez a Jack Liu z institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse. Jejich původní odhad činil 120 kilotun TNT.

Experti vycházeli mimo jiné ze satelitních snímků severokorejské testovací lokality, které ukazují četnější a rozsáhlejší sesuvy půdy než při předešlých pěti jaderných zkouškách. Síla pátého severokorejského jaderného testu z loňského září se odhaduje na 20 až 30 kilotun TNT.

Nové snímky z testovací lokality pořízené před několika dny ukazují přítomnost transportéru raket, protiminová vozidla a další těžké vojenské vybavení. „Zvýšená aktivita svědčí o přípravě dalšího odpalu,“ stojí v oficiální zprávě analytiků. Ve čtvrtek navíc přišlo ze strany KLDR varování, že zaútočí na Japonsko a potopí jeho ostrovy. Severní Korea hrozí, že po jejich útoku zbude z Japonska jen popel.

Podle severokorejské vlády Japonsko tancuje tak, jak Spojené státy pískají, a je tak nepřítelem KLDR. „Čtyři hlavní ostrovy Japonska potopí naše jaderné zbraně čučche,“ nechal se slyšet severokorejský Asijsko-pacifický mírový výbor. Čučche je oficiální státní doktrína a ideologie KLDR, která je založena na myšlence: „člověk vše vede a vše rozhoduje“, má blízko k ideji nadřazenosti.

Svou zlost obrátila vláda KLDR i proti Jižní Koreji, oficiální státní agentura KCNA uvedla, že jsou bídní zrádci. Severní Korea varovala, že své nepřátele Spojené státy a jejich spojence Jižní Koreu a Japonsko „promění na prach a uvrhne do temnoty“.

Podívejte se na test střely Taurus, který provedla Jižní Korea:

Jižní Korea na to konto oznámila, že v úterý testovala německou střelu vzduch-země Taurus. Ta je schopna přesně zasáhnout cíle v KLDR, i když je raketa odpálena z centrální části Jižní Koreje. Raketa má posílit arzenál této země čelící hrozbám ze strany KLDR.

Během cvičení s ostrou palbou byla střela odpálena z bojového letounu F-15 a zasáhla cíl na západním pobřeží země. Střela o doletu 500 kilometrů je vybavena technologií stealth, aby nemohla být zachycena radary předtím, než zasáhne severokorejský cíl, sdělilo jihokorejské ministerstvo obrany.

Zobrazit celou diskusi