Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Stop hazardování. Američané nebudou smět do KLDR bez zvláštního povolení

Autor: ČTK, val - 
3. srpna 2017
06:47

Spojené státy chtějí zabránit rostoucí hrozbě zadržení jejich občanů v KLDR. Od září tak zakážou držitelům amerických pasů cesty do Severní Koreje bez cestovního dokladu se zvláštním povolením, které se bude vydávat jen v omezeném počtu případů. Podle agentury Reuters o tom ve středu informovalo americké ministerstvo zahraničí.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson toto opatření avizoval již předminulý týden s tím, že jej k němu vede rostoucí hrozba zadržení Američanů v KLDR a jejich dlouhodobého věznění.

Američané, kteří se nyní nacházejí v KLDR, musí podle prohlášení ministerstva opustit východoasijskou zemi do konce srpna. Vrátit se tam budou moci pouze v případě, že jim bude uděleno zmíněné povolení.

Jak dlouho bude opatření v platnosti, není jasné.

Zákony Spojených států dávají ministrovi zahraničí pravomoc zakázat držitelům amerických pasů používat tyto doklady k cestám do zemí, se kterými jsou USA ve válce, ve kterých zuří násilnosti nebo ve kterých hrozí amerických občanům bezprostřední újma na zdraví či bezpečnosti. Tento postup americká diplomacie volí výjimečně a od roku 1967 se k němu podle AP uchýlila v případě Alžírska, Iráku, Libanonu, Libye, Súdánu, Kuby a Severního Vietnamu.

Peklo si v KLDR zažil student Otto Warmbier, který v Severní Koreji strhl ze stěny plakát. Po měsících v tamním vězení letos v červnu zemřel:

Video  Otto Warmbier ukradl v KLDR kus plakátu  - YouTube
Video se připravuje ...


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi