Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozba KLDR se týká i nás a válku rozpoutá jen blázen, tvrdí český expert

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. července 2017
06:53

Komunistická Severní Korea ovládaná diktátorem Kim Čong-unem pokračuje v raketových a jaderných testech. I přes nevoli zbytku světa a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Američani jsou prý připraveni zasáhnout i vojensky. Ale do otevřené války by šel jen blázen, upozorňuje český koreanista a tlumočník Tomáš Horák, který tlumočil prezidentům Havlovi i Klausovi či řadě premiérů včetně někdejšího předsedy vlády Miloše Zemana.

KLDR s velkou pompou uvádí, že úspěšně otestovala mezikontinentální raketu a může zasáhnout de facto jakékoliv místo na zemi. Do ulic Pchjongjangu vyrazili slavit salutující vojáci a tančící mládež.

A nebe nad jinak potemnělou Severní Koreou ozářil ohňostroj. Současné testy probíhají k velkému znepokojení Japonců v rámci odpalů raket do Japonského moře, na pozoru jsou však i Američané. Jsou jejich obavy z možného útoku oprávněné?

Válka s KLDR? Jen pro blázny, říká odborník

Severokorejci tvrdí i to, že jejich rakety jsou už schopné nést jadernou nálož. V jaderných testech každopádně pokračují i přes výzvy mezinárodního společenství.

„Je to samozřejmě propaganda, ale na druhou stranu Severní Korea v tom vývoji pokračuje poměrně úspěšně. Třeba u poslední zkoušky zpravodajské služby USA i Jižní Koreje raketu opravdu klasifikovaly, že by se mohlo jednat o třídu mezikontinentálních raket. Propaganda KLDR je o několik kroků napřed, ale to neznamená, že by úspěšně nepokračovali ve vývoji. Ať už raket, či jaderných hlavic,“ řekl Blesk.cz koreanista Tomáš Horák, pracovník Ústavu Dálného východu FF Univerzity Karlovy v Praze. 

Oslavy úspěšného raketového testu v severokorejském Pchjongjangu Oslavy úspěšného raketového testu v severokorejském Pchjongjangu | Reuters

Právě proto, že severokorejská hrozba reálně narůstá, přitvrzují vyjádření prezidenta Donalda Trumpa a dalších, upozorňuje odborník. „Pokud si zachová zbytky zdravého rozumu, vojenské řešení moc v úvahu nepřipadá. Jednak se proti tomu postavila jak Čína, tak Rusko – hlavní ideoví spojenci KLDR – a navíc Severní Korea v podstatě drží jako rukojmí 20 milionů lidí, co jsou na dostřel od hranic,“ varuje Horák.

Jako odborník na korejštinu má za sebou zajímavé politické „mise“. Překládal prezidentům Václavu Havlovi či Václavu Klausovi, předsedům vlád Miloši Zemanovi, Vladimíru Špidlovi či Mirku Topolánkovi, tlumočil i dalším českým politikům včetně Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Vojenský útok na pozice KLDR vidí nyní Horák jako krajní scénář se značnými riziky. A dodává: „Mezikontinentální rakety a jaderné zbraně jsou jedna věc, ale Severní Korea disponuje i obrovskou konvenční armádou. Má k dispozici chemické zbraně, i nějaký omezený lokální vojenský zásah hrozí eskalací. Myslím, že je to opravdu až ta poslední možnost. To by se musel někdo doslova zbláznit, aby se do toho pustil.“

Že poslední raketové zkoušky nepřiblížily válku s USA, uklidňoval ve čtvrtek i americký ministr obrany James Mattis, uvedla televize CNN. 

VIDEO: Propaganda KLDR: Takhle by prý vypadal útok na USA

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Přiškrcení dodávek ropy

Spojené státy tak nadále upřednostňují diplomatické a ekonomické řešení, vzkazují jeho diplomaté. V čem spočívá?

Jednou z možností je i ekonomický tlak USA na spojence KLDR – především Čínu. „Spíš je pravděpodobnější, že se bude vyostřovat rétorika, že budou USA více tlačit na Čínu, aby zastavila, dejme tomu, dodávky ropy do KLDR. Severní Korea je na nich závislá,“ pokračuje český koreanista. 

V tlaku na KLDR pokračuje i Evropská unie, která spolu s Japonskem tlačí na zpřísnění sankcí. Ty by mohly spočívat v postizích nejen samotné země diktátora Kim Čong-una, ale i států, které s ní obchodují.

„Hrozí sekundární bojkot, tedy to, že se uvalí sankce i na země, které s KLDR obchodují. Pro USA by to byla možná vítaná záminka, jak trošku ztížit přístup čínského zboží na americký trh. Vzhledem k tomu, jaký má Čína přebyt v zahraničním obchodu se Spojenými státy, tak by ji to asi ekonomicky dost bolelo, kdyby k nějakému takovému opatření USA sáhly,“ uvedl Horák. 

Otazník však visí nad dopadem a účinností ekonomických opatření. Severokorejský režim totiž neváhá v momentě, kdy se dostává do úzkých, „obětovat“ své lidi.

„Severní Korea už v minulosti ukázala, že dokáže žít i se sankcemi. Alespoň v základních parametrech jakž takž soběstačná je, a pokud soběstačná nebude, je ochotna podrobit vlastní obyvatele ekonomickému strádání. Nechat vyhladovět statisíce lidí, aniž by ustoupila ze své pozice,“ upozorňuje český odborník.

Severokorejské diktátor Kim Čong-un po údajné úspěšném raketovém testu Severokorejské diktátor Kim Čong-un po údajné úspěšném raketovém testu | Reuters

O tom, v jaké skutečně kondici je Kimův režim, panují často spíše dohady, informací zevnitř KLDR je poskrovnu.

„Severní Korea si jede ve své linii, která sice není moc perspektivní, správa země není moc efektivní, ale režim jde svou vlastní cestou a odmítá si do toho nechat kýmkoliv mluvit. Těžko lze doufat, že tam dojde k nějakým pozitivním změnám. Režim je zkostnatělý, zatvrdlý, že ani nějaké pronikavější změny nejsou moc myslitelné, aniž by to neohrozilo stabilitu, aniž by nedošlo ke zhroucení,“ pokračuje Horák.

Expert Horák: Je to brutální režim

Smutným případem z poslední doby byl přitom příběh Američana Otto Warmbiera vězněného v KLDR, který po převozu do USA zemřel.

„Je to režim nevybíravý, který nectí základní lidské hodnoty, úctu k životu, k člověku. Je to jeden z dalších důkazů, že je to režim brutální, nelidský, který v podstatě v dnešním světě už by neměl co dělat,“ komentuje Warmbierův pohnutý osud Horák.

Severokorejský režim však přežívá dál. Český pohled na věc se však může omezovat i na to, že je KLDR od Česka daleko – jenže severokorejská krize se týká i nás, připomíná expert. Není to tak, že by se nás to netýkalo, že by nás to mohlo nechat úplně klidnými.

„Každý potenciální konflikt může přejít do něčeho většího. Při tom, jak je dnešní globální ekonomika propojená, lze předpokládat, že by mohlo dojít k nějaké ekonomické panice, ekonomické krizi,“ přemítá Horák.

„Svět je natolik propojený, že když dojde ke krizi v jedné části, může to vyvolat neočekávané následky v části druhé. Samozřejmě nehrozí, že by KLDR omezený jaderný arzenál chtěla použít zrovna proti ČR. Ale v případě, že by tak skutečně k něčemu došlo, může to mít nepříznivé dopady i u nás,“ dodává pro Blesk.cz.

terezkaterka33333 ( 18. prosince 2017 22:14 )

Iba s tým rozdieľom, že tí všechny kolem mají doktora zadarmo a nepáchajú zo zúfalstva sebevraždy tak, ako u nás.

terezkaterka33333 ( 18. prosince 2017 20:53 )

„Je to režim nevybíravý, který nectí základní lidské hodnoty, úctu k životu, k člověku. Je to jeden z dalších důkazů, že je to režim brutální, nelidský, který v podstatě v dnešním světě už by neměl co dělat,“ komentuje Horák. Toto pasuje tak na Ameriku.

deratizater ( 8. července 2017 18:25 )

Pokud se američtí imperialisti někoho bojí tak je to v pořádku.Když oni svrhli dvě atomové bomby na civilní města tak to byla velká prasárna a vo tom to je

vaber ( 8. července 2017 15:13 )

jestli je Kim blázen nevíme, ale západní politici a novináři jej tak chtějí vidět , kdysi byl hrozba pro svět Severní Vietnam a když odtáhli Američané z Vietnamu je tam klid. Severní Korea vyvíjí zbraně a rakety, které Američané mají a stále je zdokonalují a už je použili ,třeba atomovou bombu hodili na dvě úplně civilní města , válečný zločin jako Brno a nikdo jim nic nezakazuje . Není zbrojení Kima jen reakce na zbraně které mají Američané u jejich hranic? proč mají Američané přes sto vojenských základen po celém světě ,myslíš že mají vojáky jen na okrasu ? mají osté a zabili už sakrametsky hodně lidí, ovšem celý svět se jich bojí, takže Američany za to skoro všichni chválí a vypadá to ,že je vše správně

aIIahakbar ( 8. července 2017 15:13 )

Autisto zdenkku, nelez už na to slunce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa