Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Donald Trump si převzal nukleární kufřík! Co v něm je a co všechno dokáže?

Autor: Martin Valeš - 
21. ledna 2017
05:02

V pravé poledne amerického času složil Donald Trump (70) přísahu a stal se 45. prezidentem Spojených států. Zároveň obdržel to, co z něj dělá nejmocnějšího muže planety: atomový kufřík, jímž vládne stovkám jaderných zbraní.

Mandát nového prezidenta sice začíná slibem v pravé poledne (u nás 18:00 h), ale tradičně už ráno dostává od poradců tajnou instruktáž, jak prostřednictvím kufříku, který musí být 24 hodin denně v jeho okamžitém dosahu, objednat bleskový atomový útok.

„Je to rutinní vojenský brífink, něco jako návod k dálkovému ovládání televize,“ vysvětluje s menší nadsázkou Andrew Card, který dělal náčelníka generálního štábu za éry George Bushe ml.

Proces musí prezident ovládat dokonale: pokud se totiž Pentagon dozví, že na Ameriku letí nepřátelské rakety, má prezident nanejvýš minuty na rozhodnutí, zda spustit jadernou odplatu. Od vyslovení rozkazu a jeho autorizace za pomoci kódů z kartičky v kufříku pak mohou do čtyř minut být ve vzduchu i americké rakety. A svět na cestě do záhuby...

Nastávající prezidenti se v onu dobu jistě těší na nejskvělejší den svého života, ale jaderná instruktáž jim zpravidla euforickou náladu zkazí. Přece jenom, v tu chvíli si uvědomí, že odteď mohou vyhladit velkou část lidstva, rozpoutat světovou válku.

„Muž, který přebíral velení nad nejmocnější vojenskou silou světa, vyšel tichý a zasmušilý. Zasmušilejší, než jsem ho kdy viděl,“ vzpomínal na rok 1993 a Billa Clintona jeho mluvčí George Stephanopoulos. George Bush starší z téhož brífinku přišel „s očima uslzenýma doruda“, konstatoval jeho poradce generál Brent Scowcroft. 

Atomový kufřík, jímž vládne stovkám jaderných zbraní. Atomový kufřík, jímž vládne stovkám jaderných zbraní. | Foto: EPA, Reuters, Profimedia.cz

Trumpovy děsivé věty: A proč ty zbraně nepoužíváme?!

Donald Trump a ďábelský arzenál, to je hodně žhavé téma! „Jak můžete svěřit jaderné kódy někomu, kdo se nedokáže ovládnout ani na Twitteru?!“ brojili demokraté v čele s odstupujícím Barackem Obamou při kampani. Naráželi na Trumpovy věčné výhrůžky a reakce na kohokoli, kdo se o něj jen otře. A taky na jeho uvážené výroky z dřívějška. „Kdyby Islámský stát zaútočil na USA, vy byste neodpověděl jadernou zbraní?“ řekl onehdy v televizi.

„Proč vlastně máme jaderný arzenál, když jej nepoužíváme? Proč za něj tedy utrácíme?“ Tak se měl podle bezpečnostních expertů dotazovat bývalého šéfa CIA Haydena. Třikrát během hodinového brífinku! Opravdu má mít takový člověk »palec na spoušti «? A opravdu může atomovky vypustit, kdykoli si vzpomene? Vlastně ano...

Rozhodnutí je čistě na něm, bránit mu nemůže vláda, Kongres, generálové ani soudy. „K této prezidentově pravomoci nejsou žádné kontrolní mechanismy. Ale mezi rozkazem a jeho vykonáním jsou další lidé,“ konstatuje Mark Fitzpatrick, expert z Mezinárodního institutu strategických studií. Ministr obrany a příslušní vojáci mohou neuposlechnout, což by znamenalo vzpouru.

Druhá možnost je, že viceprezident se souhlasem většiny vlády prohlásí prezidenta za duševně nezpůsobilého. Ale to by asi nestihli... Sázet se tak musí na Trumpovo »zklidnění«. „Udělal bych vše, abych se nedostal do pozice, kde bychom museli použít jadernou sílu,“ říkal diplomaticky v zářijových debatách.

Pár minut od války

Psal se 12. prosinec 1979, byla hluboká noc, když poradce amerického prezidenta Cartera (92) pro otázky národní bezpečnosti Zbigniew Brzezinski dostal telefonické varování, že podle počítačů systému NORAD na USA letí ze Sovětského svazu asi 220 raket s jadernými hlavicemi!

Žádal potvrzení, přístroje ale tvrdily totéž. „Ženu jsem ani nebudil, aby raději umřela ve spánku,“ vzpomínal později na drama. Už se chystal vzbudit Cartera, aby otevřel kufřík a odpálil americké rakety, ale nezpanikařil, a to bylo pro svět dobře. Ukázalo se, že se nic neděje, že falešný poplach způsobil jeden vadný čip v hodnotě 46 centů...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bibijana ( 21. ledna 2017 10:41 )

Vůbec bych na toto téma nevtipkovala,spíš naopak.Vzpomínám, jak jsem psala maturitní písemku něco v tom smyslu, že v Evropě nebyla dlouho nějaká válka,což je vzhledem k její historii dost neobvyklý jev.Američané by také nikdy nedopustili válečný konflikt na svém území,mají taky perfektní strategické umístění na zeměkouli,ale nečiní jim žádné problémy udělat válečné kolbiště kdekoliv jinde,hlavně v Evropě.Ten, kdo má moc rozpoutat válečný konflikt,musí být člověk morální,diplomatický, mírumilovný a zodpovědný,což tento chlap podle mě není.Příští rok může být pro Evropu osudný, letopočet 2018,poslední dvojčíslí 18,v abecedě písmena AH-iniciály ďábla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa