Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

České vlajky v ulicích Tokia: Sobotka řeší obavy z KLDR i práci pro mladé Čechy

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. června 2017
16:20

Za první den pracovní návštěvy Japonska, kam český premiér vyrazil po dlouhých 12 letech, stihl Bohuslav Sobotka (ČSSD) oficiální přijetí i jednání s premiérem Šinzem Abem. Českou delegaci přitom vítaly v ulicích Tokia české a japonské vlajky na pouličních lampách – stejně jako tomu bylo v době návštěvy čínského prezidenta v Praze. Sobotka se s Abem bavil i o hrozbě KLDR. V Tokiu se vedle toho podepsala i dohoda o pracovní dovolené pro mladé Čechy i Japonce.

Přesun z Prahy do Tokia? Žádný med, přes třináct hodin cesty s mezipřistáním v ruském Novosibirsku. Na dočerpání paliva i výměnu posádky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyrazil na svou vůbec první japonskou misi.

Doprovázen ministry Danielem Hermanem a Jiřím Havlíčkem i početnou podnikatelskou delegací. Naposledy navštívil coby předseda české vlády Japonsko Jiří Paroubek. Tehdy se psal rok 2005.

„Jsem velmi rád, že se podařilo tu cestu zorganizovat, protože 12 let tady v Japonsku český premiér nebyl. Já to pokládám za určitý paradox, protože Japonci jsou druzí největší investoři v Česku,“ připomněl Sobotka skupince českých novinářů, mezi kterými je i Blesk.cz.

Přivítací ceremoniál i slavnostní večeře

Uplynula tedy dlouhá doba, než si znovu na japonské půdě potřásli rukou předsedové vlád obou zemí. Během prvního dne oficiální státní návštěvy se Sobotka setkal s japonským premiérem Šinzem Abem. Po slavnostním ceremoniálu s nastoupenou japonskou gardou a bilaterálním jednání delegací obou zemí vyrazili na společnou tiskovku i slavnostní večeři.

VIDEO: Podívejte se na přivítání Bohuslava Sobotky v Japonsku

Sobotka se vydal do Japonska zaměřit mj. na rozvíjení hospodářské a obranné spolupráce. Japonci – druzí největší investoři po Němcích – v Česku v roce 2016 investovali celkově na 3,6 miliardy dolarů. Jednou z velkých investic z poslední doby je nákup Plzeňského pivovaru společností Asahi Group Holdings.

Dohoda o pracovní dovolené

Vedle toho se však v úterý jednalo v Tokiu i o dalších možnostech spolupráce. Podepsána byla dohoda o pracovní dovolené mezi oběma zeměmi. Ta počítá s tím, že bude možné poskytovat jak Japoncům, tak Čechům, „zejména mládeži“ více příležitostí k poznávání opačné kultury.

Mladí ve věku 18–30 let by měli mít možnost pobývat na území druhého státu a rok tam vykonávat práci, aniž by museli žádat o pracovní povolení. Jde o jakýsi roční pobyt s prací v Japonsku nebo Česku „na zkušenou“. V Česku ostatně již sídlí řada japonských firem – na dvě stě padesát, v nichž je zaměstnáno přes 47 tisíc lidí.

VIDEO: Češi uzavřeli v Japonsku dohodu o pracovní dovolené: Co si od ní Sobotka slibuje?

Japonci hledí s obavami ke KLDR

Pro české firmy se otevírá prostor pro obchod s Japonci mj. i v oblasti obrany. Japonci hledí s obavami směrem ke KLDR – komunistický režim diktátora Kim Čong-una testuje své rakety mj. i skrze odpaly do Japonského moře. Jaderné testy jako hrozbu zmínil dnes v Tokiu i premiér Abe.

I proto ostatně stoupl v Japonsku zájem o stavbu protiatomových krytů. Změnil se však celkový přístup Japonska. Premiér Abe se totiž rozhodl pro to, aby se uvolnila příliš přísná pravidla pro obchod s armádními produkty včetně leteckého průmyslu.

„Já si myslím, že tady by mohla být v Japonsku i příležitost pro české firmy v oblasti obranného průmyslu – z hlediska jejich možných dodávek do Japonska. Takže jsou tady konkrétní obchodní příležitosti v oblasti obrany, které bychom jako Češi v příštích letech mohli využít,“ uvedl Sobotka.

VIDEO: Sobotka mluvil v Tokiu i o obavách z KLDR

Pozici Česka ve vztahu k severokorejskému problému označil Sobotka za specifickou, protože patříme jako jedna z mála k zemím, které tam mají v provozu ambasádu v KLDR, a je tak možné pomoci i Japonsku. „Je zřejmé, že zkoušky jaderných zbraní, zkoušky balistických zbraní porušují rezoluce Rady bezpečnosti OSN, zvyšuje to napětí a je potřeba pokračovat v tlaku mezinárodního společenství na severokorejský režim,“ dodal Sobotka.

Cestu od hotelu Imperial, kde se česká výprava ubytovala, až k premiérovu sídlu přitom lemovaly české a japonské vlaječky – rozvěšené na ulici stejně, jako tomu bylo v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga či korejské prezidentky v Praze.

„Současně jsem přijel do Japonska v době, která je mimořádně důležitá pro vztahy mezi Japonskem a EU,“ podotkl Sobotka s narážkou na plánovanou dohodu o strategickém partnerství a volném obchodu. „V tuto chvíli probíhají klíčová vyjednávání,“ doplnil Sobotka. V jednání s premiérem Abem tuto dohodu Sobotka podpořil. 

TrojanSlovakia ( 28. června 2017 11:47 )

 Mal si dať na hlavu čapí hnízdno a riešiť čo s ním bude za pár mesiacov.

agfor ( 27. června 2017 17:46 )

Severní Korea by mohla v době odletu Sralbotky zkoušet novou protiletadlovou raketu. Mohli bychom jí být aspoň vděční.

vaber ( 27. června 2017 17:36 )

KLDR ohrožuje svět asi tak, jako kdysi ohrožoval svět Severní Vietnam. Od doby co Američané z Vietnamu odtáhli je tam klid

santikxauz ( 27. června 2017 16:55 )

KLDR se bojí xenofobové,my tady máme větší strach před migranty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa