Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Strach u Popocatépetlu: Sopka se probudila a chrlí i lávu

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
1. února 2018
13:09

Mexická sopka Popocatépetl se probudila k životu. Během včerejška došlo k menší erupci, vulkán chrlí popel a páru. Sloupec se zvedá do výšky 2 kilometrů. Někteří svědci tvrdí, že ze sopky chvíli tekla i láva. Odborníci varují, že by v následujících dnech mohlo dojít k dalšímu a mnohem většímu výbuchu. Mexické úřady zvýšily stupeň ohrožení na dvojku, informoval o tom deník Mirror.

Vulkanologům se podařilo zachytit moment, kdy došlo k erupci. Úřady následně video zveřejnily a ujistily obyvatele, že činnost sopky pečlivě sledují. Rovněž vyznačili 12kilometrový radius kolem Popocatépetlu a doporučují lidem, aby ho nepřekračovali. Vulkán se nachází ve středním Mexiku v Národním parku Popocatépetl a v jeho naprosté blízkosti je několik osad a menších měst.

Luis Felipe Puente z Centra pro prevenci přírodních katastrof uvedl, že od října minulého roku už je to několikátá erupce, kterou zaznamenali. Časové úseky mezi jednotlivými výbuchy se zmenšují, a proto se rozhodli zvýšit stupeň ohrožení. Puente rovněž požádal lidi, aby pravidelně sledovali zprávy a stav sopky. „Žádáme občany, aby měli zavřená okna a své domy opouštěli jen v případech naprosté nutnosti. O stavu sopky vás budeme informovat.“

Pokud by došlo k výbuchu sopky, bude ohroženo 27 milionů lidí, kteří žijí v okolí Popocatépetlu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi