Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ze sopky létají kameny velké jako mikrovlnka, golfisté ale v klidu hrají dál

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. května 2018
18:03

Kráter havajské soply Kilauea vyvrhuje velké kameny, což může znamenat začátek explozivních erupcí ohrožující široké okolí, varovala ve středu americká geologická služba USGS. Upozornila, že lze očekávat sloupec prachu vysoký víc než šest kilometrů a vyvrhování skal velkých jako osobní auto až do vzdálenosti 800 metrů. Menší kameny mohou doletět až 19 kilometrů daleko. Ke krátké erupci ve čtvrtek skutečně došlo. I přes masové evakuace však v oblasti zůstávaly desítky lidí, otevřeno bylo i golfové hřiště, napsal deník Daily Mail.

Podle USGS může k další erupci dojít každou chvíli, jejich varování a výzvy k uzavření hřiště ale nechalo klidnými místní golfisty. Ty nerozhodí ani 3 tisíce metrů vysoký sloupec kouře stoupající z kráteru, sopečné kameny nebo zápach síry ve vzduchu.

„Hráli, jako by se jich dění kolem vůbec netýkalo. Zvuků sopky ani sirén si nevšímali,“ uvedl fotograf Mario Tama, který snímek pořídil. Golfisté ale nejsou jediní, kteří ignorují výzvy úřadů, aby se lidé drželi v bezpečné vzdálenosti od sopky. „To všechno jen kvůli selfíčku nebo videu na sociální sítě, nechápu to, situace na ostrovu je opravdu vážná,“ řekl fotograf.

Aktivita sopky Kilauea na ostrově Havaj, který je největší v Havajském souostroví, je patrná už dva týdny. Své domovy dosud muselo opustit zhruba 2000 obyvatel z osady Leilani Estates a jejího okolí. Výzvu k evakuaci dostaly i další stovky lidí. Úřady z bezpečnostních důvodů nařídily také uzavřít několik areálů pro turisty včetně parků v blízkosti sopky.

Místní spoléhají na bohyni

Očekávané erupce mohou podle USGS pokrýt Havaj silnou vrstvou popela. „Ve středu ráno (večer SELČ) byly na parkovišti několik stovek metrů od kráteru Halemaumau nalezeny víc než půlmetrové kameny. Očekáváme další exploze, které mohou být ještě silnější,“ varovala služba. Středeční explozi doprovázelo zemětřesení o síle 4,2 stupně Richterovy stupnice. Na ostrově se také otevřelo zhruba 20 hlubokých trhlin, z některých prýští láva.

Tanec hula má uklidnit bohyni ohně Pele, která podle místních vyvolala erupci sopky. Tanec hula má uklidnit bohyni ohně Pele, která podle místních vyvolala erupci sopky. | ČTK

Seizmologové za posledních 24 hodin zaznamenali 122 zemětřesení. Podle amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) neklidná Kilauea zatím letecký provoz na Havajských ostrovech neohrožuje. Hlášena nejsou ani žádná zranění či úmrtí.

Z ohrožených regionů byly evakuovány tisíce obyvatel, někteří starousedlíci ale zůstávají ve svých domovech. O odchodu neuvažují, místo toho pokládají před valící se lávu láhve alkoholu a doufají, že tak uklidní havajskou bohyni ohně Pele, jejíž hněv podle nich erupci sopky vyvolal.

 

Zobrazit celou diskusi