Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sopka na Havaji může každou chvíli explodovat: 250 otřesů za jediný den

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
3. května 2018
17:50

Vědci varovali, že na Havajských ostrovech každou chvíli hrozí erupce sopky Kilauea, seizmologové v regionu Velkého ostrova, často označovaného jako Havaj, za posledních 24 hodin zaznamenali 250 otřesů. Americká geologická společnost a Havajské sopečné středisko vyhlásily nejvyšší stupeň ohrožení, napsal deník Daily Mail.

Zprávu o zvýšené aktivitě sopky přinesli vědci v polovině dubna, kdy se propadlo dno kráteru a vylilo se značné množství lávy, které se dostalo blízko hlavní cesty a rezidenční oblasti Puna. Následovala série zemětřesení, při kterých se zhroutila část sopečného komínu. Vědci varovali, že k výbuchu může dojít kdykoliv, u kteréhokoli z pěti vulkánů sopečného pohoří Kilauea.

Propad v kráteru sopky

Tento týden experti posunuli stupeň ohrožení na nejvyšší, stalo se tak poté, co bylo na ostrově zaznamenáno 250 zemětřesení za 24 hodin. Seizmologové oznámili, že každý další otřes může vyvolat erupci. 

Propad dna kráteru nezpůsobil pouze vytékání lávy na povrch, ale zapříčinil to, že magma uniklo z krbu pod sopkou a dostalo se pod hlavní cesty a dál do středu ostrova. Pokud by přišlo silnější zemětřesení, které by narušilo strukturu země, může vytéct kdekoliv na ostrově. „Věděli jsme, že k něčemu podobnému může dojít,“ uvedla geoložka Janet Babbová.

Varování pro turisty i místní

„Obyvatelé ostrova byli obeznámeni se situací. Stav Kilauea monitorujeme. Vláda sestavila evakuační plán, armáda a záchranáři jsou v pohotovosti. Vytyčili jsme nejohroženější oblast a požádali turisty i místní, aby se k ní nepřibližovali,“ vysvětlila Babbová.

Sopečný pás Kilauea patří k nejaktivnějším vulkánům na světě, z jeho sopek nepřestala vytékat láva od roku 1983 a je oblíbenou turistickou atrakcí, denně jej navštíví až 2 tisíce lidí, které fascinuje vytékající láva. Všechny cesty k sopkám jsou momentálně uzavřené a hlídá je ozbrojená stráž. „Všechna zemětřesení byla dosud velmi slabá, nenarušila zemskou strukturu, a tudíž ani nehrozí nebezpečí tsunami. Situace se ale může rychle změnit,“ varovala Babbová.

Zobrazit celou diskusi