Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na Havaji hrozí zničující úder sopky. Obyvatelé nemusí mít čas se zachránit

Autor: ČTK, ivm - 
12. května 2018
22:30

Úřady na ostrově Havaj, který je největší z tamního souostroví, se obávají zničujícího úniku magmatu z aktivní sopky Kilauea. Místní obyvatelé podle agentury Reuters obdrželi varovné textové zprávy, které je upozorňují na velice omezený, případně vůbec žádný čas na evakuaci v případě nových výronů magmatu.

Varování obyvatelům přišlo poté, co americký prezident Donald Trump potvrdil, že hrozí velká přírodní katastrofa. Uvolnil i zvlášť peníze na zabezpečení této mimořádné události.

„Lidé by se měli připravit na nejhorší, měli by mít plán A, plán B i C,“ řekl zaměstnanec jednoho z evakuačních krytů Roann Okomura.

Magma, kterému se po průniku na povrch říká láva, ze sopky uniká už několik dní. Pomalu postupující láva během té doby zničila 27 domů. A muselo být kvůli ní evakuováno 1900 lidí.

Vzduchem můžou létat balvany jako menší auta

Nyní se ale geologové obávají, že by mohl nastat náhlý a masivní výron magmatu doprovázený únikem toxických plynů do ovzduší. Lávové jezero na vrcholu sopky se plní magmatem v podzemí a vědci se domnívají, že by mohlo dojít k prasknutí podzemní části.

„Je to časovaná bomba,“ řekla vědkyně Tina Neal a dodala: „Jakmile se vzedme větší množství žhavé lávy, dočkáme se vyšší míry erupcí.“

Možné výbuchy sopky by taky mohly způsobit další nebezpečí v podobě vrhu ohromných balvanů, velkých jako menší auto, které by vyvolaly vulkanická smogová mračna.

Sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je znám i jako Velký ostrov, je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v 90. letech láva z této sopky zničila na 200 domů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi