Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zahlazuje stopy? Putin nechal zbourat chemickou základnu, kde byl vyráběn novičok

Autor: Darina Jíchová - 
30. dubna 2018
19:21

Armádní laboratoře v ruském městě Šichany, kde byl podle britských tajných služeb vyroben nervový toxin novičok, jímž byli otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal (66) a jeho dcera Julija (33), byly srovnány se zemí. Stalo se tak ještě před tím, než na místo dorazili západní experti vyšetřující případ Skripalových, informoval deník Daily Mail.

Demolici laboratoří oznámily ruské státní noviny. Budovy byly zbourány ještě před tím, než na místo dorazili odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Vyšetřovatelé se domnívají, že prezident Vladimir Putin se chce zbavit všech důkazů, které by mohly ukázat, že za útokem na Skripalovy skutečně stojí Rusko.

„Ukazuje to, že mají co skrývat“

„Pro vyšetřování je dost nešťastné, že Rusové nechali zdemolovat laboratoře. Na druhou stranu to jasně ukazuje, že mají co skrývat. V Šichanech se měl podle zpráv našich tajných služeb vyrábět novičok posledních 10 let, to znamená, že tam bylo dost stop, které jsou nyní ztracené,“ uvedl britský expert na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon.

„V Šichanech právě probíhá demolice bývalých armádních laboratoří. Veškerá suť je následně likvidována ve speciálních pecích a popel je odvážen na skládku nebezpečného odpadu,“ sdělil novinářům starosta obce Andrej Tatarinov. „O zbourání budov jsme uvažovali už dlouho,“ dodal.

Britové zuří

Tatarinov vysvětlil, že laboratoře nebyly v dobrém stavu a pomalu chátraly. V provozu podle něj nebyly už několik let. Britský ministr financi John Glen pocházející ze Salisbury, kde došlo k útoku na Skripalovy, doufá v to, že Rusové za svou akci ponesou odpovědnost. „Měli by se zodpovídat z toho, proč laboratoře zbourali ještě před tím, než OPCW měla šanci místo vyšetřit,“ nechal se slyšet Glen.

„Tohle není náhoda. Záměrně zničili všechny důkazy, které se v Šichanech necházely. Musí si myslet, že jsme úplně hloupí. Nejdřív slíbí naprostou spolupráci při vyšetřování a pak zbourají místo, odkud podle našich tajných služeb novičok pocházel,“ rozčiloval se nad jednáním Ruska Glen.

Na Šichany ukázal i ruský vědec

V šichanských laboratořích pracoval také vědec Vladimir Uglev, který v rozhovoru se západním tiskem uvedl, že toxin, kterým byli otráveni Skripalovi, pravděpodobně vyrobil on. Novičok, nebo látka A-234, má podle něho dlouhou životnost. On sám v Šichanech působil v 80. letech. Krátce po svém interview skončil Uglev v nemocnici, když se stal účastníkem autonehody. Utržil však pouze lehká zranění.

Zobrazit celou diskusi