Nepustí vás na palubu? Chtějte kompenzaci!

Občas se stává, že letecká společnost prodá více letenek, než kolik je míst v letadle. A pak o tom, kdo nakonec odletí a kdo ne, rozhoduje čas odbavení, třída letenky nebo počet bodů ve věrnostním programu. Podle právníků mají ti, co se do letadla nedostanou, nárok na odškodnění.

„Pokud je vám odepřen nástup na palubu, přestože máte v daném letadle rezervováno místo, máte standardně nárok podle délky neuskutečněného letu na náhradu škody ve výši 250 až 600 eur (6 505 Kč až 15 610 Kč) a náhradu pořizovací ceny letenky,“ upozorňuje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany D.A.S. Případně můžete požadovat přesměrování na jiný let a s tím související poskytnutí péče v podobě např. stravy či ubytování zdarma.

Zdržení letadla? Najíte se zdarma.

Kompenzace se dočkáte, když je letadlo zpožděné o více než dvě hodiny. „Při zpoždění letu máte podle délky samotného zpoždění zdarma nárok na poskytnutí pomoci např. v podobě stravy a občerstvení v rozsahu přiměřeném čekací době, ubytování v hotelu či dvou telefonických hovorů,“ popisuje Pospíšilová. Pokud je ale zpoždění větší, můžete dostat i peníze zpět. „Při zpoždění delším více než 5 hodin máte nárok na vrácení ceny letenky,“ dodává právnička.

Náhrady za zpoždění se zdaleka netýkají jen letadel. Odškodnění byste měli dostat, i když se vinou přepravce zpozdí mezinárodní i vnitrostátní vlak nebo autobus na lince delší než 250 km. Vždy ale musí být zpoždění delší než 60 minut u vlaku nebo 90 minut u autobusu.

Jaké máte nároky ve vlaku a autobusu?

Při zpoždění vlaku nad 60 minut máte podle vlastního výběru nárok na vrácení jízdného spolu s bezplatnou přepravou do výchozí stanice nebo přesměrování do cílové stanice při nejbližší příležitosti nebo i později podle vlastního přání. Aniž ztratíte právo na přepravu, měli byste dostat zpět část zaplacené jízdenky ve výši 25 % (při zpoždění nad 60 minut) nebo 50 % (při zpoždění nad 120 minut).

Částka ale musí být vyšší než 4 eura (zhruba 100 Kč). Pokud je to ve stanici možné, měli byste dostat i jídlo a občerstvení v množství odpovídajícím čekací době, případně i hotelové ubytování v případě, že je nutný pobyt na jednu nebo více nocí. V případě náhradní přepravy nižší třídou, než máte zakoupenou, vám musí přepravce vrátit cenový rozdíl jednotlivých typů přepravy.

Při zpoždění autobusu delším než 90 minut u cesty delší než 3 hodiny máte právo na občerstvení, jídlo, případně hotelový pobyt až na 2 noci. Při zpoždění nad 2 hodiny máte nárok na vrácení jízdného nebo pokračování při nejbližší příležitosti. Pokud vám tyto dvě varianty přepravce nenabídne, máte nárok na náhradu škody ve výši 50 % z ceny jízdného.

Video: Češi si dopřávají, za dovolenou dají i několik výplat. Jak se cestování změnilo?

Fotogalerie
8 fotografií