Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 rad na letní cesty Evropou: I v rámci Evropy musíme clít a občanka nemusí stačit!

/
  • Na dovolenou autem
    10. června 2017 ● 05:00

    Po Evropě cestujeme na občanku a často dost bezstarostně. Jenže ani na domáckém kontinentě se nám problémy nemusí vyhnout. Ve spolupráci s pojišťovnou právní ochrany D.A.S. jsme připravili rady, jak se některým z nich vyhnout.

  • 1.

    Nepodceňte plánování trasy

    Pokud jedete autem, zkontrolujte si, kde probíhají aktuální uzavírky nebo kde se platí dálniční poplatky. A stáhněte si i aktuální mapy do navigace nebo mobilu.

    Uzavírka dopravy (Ilustrační)
    Autor: Foto Blesk - Alexandr malachovský

  • 2.

    Stačí občanka? Jak kdy!

    I při cestování po EU potřebujete cestovní doklad – cestovní pas nebo občanský průkaz. Ovšem nespoléhejte se na občanský průkaz s odstřiženým rohem. „Zahraniční policie by mohla ustřižený roh považovat za vyznačení neplatnosti dokladu a nemuseli by pochopit, že pouze čekáte na vydání nového průkazu kvůli změně povinných údajů,“ říká Hana Botová, vedoucí oddělení likvidace zahraničních škod z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

    Cestujete-li s dětmi, je nutné, aby každé dítě mělo vlastní cestovní pas nebo občanský průkaz. Některé země (Itálie, Španělsko i jiné) ale vyžadují zvláštní dokumenty, jako je potvrzený souhlas obou rodičů, pokud jede kupříkladu dítě jen s jedním rodičem, nebo úplně samo.

    Pokud byste v zahraničí zjistili, že jste cestovní doklad ztratili, je nutné kontaktovat nejbližší zastupitelský úřad ČR, který za účelem návratu vystaví náhradní.

    Doklady mějte připravené při ruce, ať zbytečně nezmatkujete.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Dokažte, že nekradete

    Cestujete-li zapůjčeným nebo služebním vozidlem, mohli by vás policisté považovat za zloděje. „Je praktické mít při sobě písemný souhlas vlastníka s použitím vozidla, ideálně rovněž v jazyce navštěvované země,“ doporučuje Botová.

    Maďarská policie (Ilustrační)
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Dodržujte předpisy

    Není žádným překvapením, že v zahraničí se i obyčejná pokuta za rychlost může vyšplhat na stovky eur. „Navíc pokud vás při přestupku zachytí dálniční kamera, je velice pravděpodobné, že díky evropskému systému EUCARIS bude podle SPZ dohledán majitel vozidla a následně vyzván k zaplacení příslušné pokuty,“ varuje Botová.

    Eura
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Uložte si číslo na asistenci

    Při dopravní nehodě nebo zdravotních komplikacích vám vyškolení odborníci s klidnou hlavou poradí, jak se zachovat, dají vám právní radu a v případě potřeby vám také zajistí tlumočení. Když bude nejhůř, volejte 112 – evropskou tísňovou linku, která je kromě jazyka dané země obsluhována rovněž anglicky.

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Pozor na clo

    Přestože se zboží v rámci Evropy pohybuje volně, pro alkohol a cigarety to neplatí! S sebou můžete vozit jen určité množství pro osobní spotřebu (viz tabulka).

    Tabulka
    Autor: Foto: scom, archiv

    Konkrétně u cigaret jsou navíc některé země ještě přísnější. Pokud pojedete kupříkladu přes Slovinsko, Rakousko nebo Německo a budete mít cigarety koupené v Chorvatsku, Maďarsku, Bulharsku nebo Rumunsku, nesmíte mít více než 300 cigaret (1,5 kartonu).

    Švýcarsko není součástí celní unie, a tak, když jím projíždíte, opouštíte a vracíte se do EU. Převézt tak můžete kupříkladu pouze 1 karton cigaret, 1 litr tvrdého alkoholu, 4 litry vína nebo 16 litrů piva. Větší množství musíte při příjezdu i opuštění Švýcarska proclít. Zaplacené clo vám při opuštění země vrátí.

    VIDEO: Švýcarsko nemusíte jen projíždět. Co je zde k vidění?

    Video
    Video se připravuje ...

    Švýcarská bobová dráha nabízí nádherný výhled na Alpy YouTube/Brice Milleson

    Celní správa zlikvidovala 118 milionů zabavených cigaret a 180 tun tabáku. Zboží pocházelo od pašeráků a nelegálních výrobců.
    Autor: Blesk / David Malík

  • 7.

    V půjčovně obezřetně

    Při půjčování auta na dovolené buďte velmi ostražití. Přečtěte si dobře podmínky, za kterých si vůz půjčujete. Také ho velmi dobře projděte a sepište všechna i drobná poškození zvenku i zevnitř vozu, soupis nechte podepsat a orazítkovat pracovníkem půjčovny a poškození nafoťte. Jinak vám je mohou přičítat při vracení.

    Ve smlouvě se také zaměřte na politiku půjčovny ohledně nádrže. Někde kupříkladu musíte vracet prázdnou, a platíte tak neprojeté palivo. Rozmyslete si i pojištění.

    Půjčovna vám nabídne několik tarifů, z nichž některé mají vysokou spoluúčast, a jiné jsou naopak zbytečně komfortní. Pojištění je přitom důležité, protože většina cestovních pojištění má škody na zapůjčených věcech ve výlukách a v případě problému vám nepomůže.

    Smlouva
    Autor: Shutterstock.com
     

     

    Fotogalerie
    9 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

cojetoza: A bacha na toto http://dfens-cz.com/nekupujte-auto-na-ulici-a-od-zlodeju-uz-vubec/

(10. 06. 2017 09:40)

isabela.krasna: Hezký den, děkuji za článek. My se právě chystáme na Slovensko (možná do Maďarska). Tam by to mělo být v pohodě. Koukněte na tipy na dovolenou tady: https://www.etravel.cz/wellness-lazenske-pobyty. Pouze s občankou se dají navštívit parádní místa, která jsou navíc i vcelku blízko. Tak hurá na dovolenou.

(07. 06. 2017 09:12)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy