Novou občanku si již v sobotu můžete stáhnout a nainstalovat do mobilu. Vyzkoušeli jsme její předprodukční verzi. Tu plastovou ale nezahazujte. Platí stále a v řadě situací ji budete potřebovat. I novinka má ale své výhody. Mít v mobilu jednu aplikaci navíc je mnohem pohodlnější než nosit doklady. Navíc občanky platí obě, když si zapomenete jednu, máte ještě druhou. Tím výčet výhod nekončí.

Po trochu složité instalaci, která zahrnuje vaše ztotožnění, totiž budete nosit v mobilu poměrně praktickou věc. V sídle Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která se na vývoji podílela, jsme si nainstalovali testovací verzi, abychom věděli, do čeho půjdeme.

Instalace aplikace

Po instalaci programu z oficiálního obchodu (Obchod Google Play, App Store) se v aplikaci musíte přihlásit přes mobilní klíč eGovernmentu, mojeID či bankovní identitu. Sama se propojí s vaším Portálem občana a nahraje potřebné doklady. Zatím jen občanku, ale postupně si můžete přidat i řidičák a další doklady. Ale pouze ty, které u vás úřady evidují. Žádné jiné nahrát nepůjde.

Zvolíte si roli

Poté si musíte vybrat svoji roli. Buď budete uživatel, nebo ověřovatel. Druhou roli si můžete přidat i později a být obojí. Ověřovatelská role je přitom nejen pro úředníky, pracovníky bank a pojišťoven, ale i prodavače, hospodské nebo vrátné, kteří musí umět ověřit zletilost nakupujících či totožnost příchozích.

Ukážete jen QR kód

Ověření totožnosti poté funguje prostřednictvím QR kódu, který jedna strana vygeneruje a druhá načte. Pro prokázání totožnosti stačí zmáčknout ve správně nastavené aplikaci tlačítko Prokázat se a váš QR kód se vygeneruje. Ten ověřovateli ukážete. Pozor, aplikace vyžaduje zapnutý bluetooth.

Data máte pod kontrolou

Ověřovatel si před ověřením vybere z nabídky soubor údajů, které potřebuje. Ověřovaný pak může souhlasit, nebo odmítnout jeho poskytnutí (hospodskému třeba bude muset stačit fotografie a dosažení zletilosti ve formě ano/ne, nemusíte mu ukazovat svůj přesný věk, bydliště a další údaje).

5 otázek a odpovědí

1. Co když mi mobil ukradnou?

Na rozdíl od plastové kartičky je přístup do aplikace chráněn heslem nebo i biometrií (otisk prstu, face ID apod.). Pro zloděje je těžší ji použít.

2. Co když nebude signál?

Aplikace funguje i v režimu offline. Prvních 48 hodin bez internetu bude doklad fungovat normálně, při delším odpojení od internetu ale bude dávat varování, že doklad nemusí být aktuální.

3. Co když se mobil vybije?

Do eDokladů se můžete přihlásit i na počítači. Praktičtější ale je pro tyto případy s sebou nosit i klasickou plastovou kartičku.

4. Co když spletu PIN?

Po třetím chybném zadání se aplikace odpojí a je třeba provést registraci znovu.

5. Můžu si přidat děti či blízké?

Ne, na jednom mobilu můžete mít pouze jeden doklad totožnosti.

Od pondělka? Prakticky až od července

Aplikace má fungovat od soboty 20. 1., ale na úřad s ní můžete vyrazit až v pondělí. A ani tam rozhodně nepochodíte všude. Od tohoto data platí pouze na všech ministerstvech, Úřadu vlády, Českém statistickém úřadě, Národní sportovní agentuře a dalších ústředních úřadech, kam běžný občan hned tak nezavítá.

Na policii, ČSSZ, úřadech práce, matrikách, obcích s rozšířenou působností a dalších úřadech, které potřebujeme výrazně častěji, začne platit až 1. 7. Na poštách, v bankách, pojišťovnách nebo u volebních komisí, stejně jako u ostatních malých úřadů, firem a soukromých osob se s ním budete moci prokázat až 1. 1. 2025.

Cizina je pozadu

Vyjet s takovou občankou za hranice zatím nejde. V Evropě se vyvíjí celoevropské řešení, na které půjdou eDoklady snadno napojit. Zatím je ale Česko napřed, protože v Evropě má obdobný systém fungovat až zhruba za dva roky. Do ciziny proto vyrážejte výhradně s plastovou občankou.

Fotogalerie
6 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Politolog nejen o budoucnosti vlády. Ustojí Jurečka vánoční večírek? Pavlína Horáková, Lukáš Červený