Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Novinky na úřadech pro rok 2024: Otcovství půjde vyřešit na matrice. A jak to bude s rodnými čísly?

  • Autor: Tomáš Belica,Daniel Kraus - 
    6. 1. 2024
    05:00

    Příliv novinek v roce 2024 ještě stále není u konce. Blesk přináší další díl změn, jež se na Čechy valí. Tentokrát třeba u otcovství, které už nebude nutné řešit pouze u soudu. A také se lidé sami snadněji dostanou k zákonům.

  • 1.Určování na úřadech

    Podle novely už nebude nutné řešit otcovství jiného muže než manžela pouze před soudem. Od ledna půjde učinit tzv. trojdohodu o určení otcovství i před matričním úřadem.

    Podle novely se rovněž může dítěti nově zapsat domácké nebo zdrobnělé křestní jméno, ale křestní jména nesmí být zkomolená. Když bude dítě starší 12 let, může samo rozhodnout o změně svého jména, na rozdíl od dosavadního věku 15 let. Novela rovněž stanovuje, že matriční systém by se měl do roku 2027 plně digitalizovat.

  • 2.Legislativa do kapsy!

    Konec nekonečnému listování a procházení spisů. Ministerstvo vnitra od 1. ledna spustilo elektronickou Sbírku zákonů a mezinárodních smluv, kde bude možné dohledat jakýkoliv platný zákon - rychle a přehledně. Sbírka, která nahradí současnou listinnou podobu, by měla lidem poskytnout moderní a přehledný přístup ke všem platným mezinárodním smlouvám a zákonům.

    A nejen to - umožní také sledovat, jak se právní předpisy v čase měnily a jaké se chystají do budoucna změny. Nepůjde jen o české právo, ale i to na úrovni Evropské unie. Ministerstvo vnitra rovněž od 1. července spustí systém e-Legislativa, který bude znamenat digitalizaci tvorby zákonů. Změny zákonů se budou skrze systém zapisovat přímo do jejich úplného znění, takže bude možné sledovat proměny legislativy i během úprav.

  • 3.Občanky beze změny

    Podle původního plánu ministerstva vnitra měla v příštím roce zmizet z občanek rodná čísla a místo nich měly být zavedeny tzv. identifikátory. Proti návrhu však vznesly námitky firmy ze soukromého sektoru, podle nichž je přechod na nový systém zbytečný a příliš náročný. Resort proto ustoupil a upravil zákon o občanských průkazech tak, aby byla rodná čísla v občankách zachována.

  • 4.Snadnější spolupráce obcí

    Od Nového roku mají obce více možností, jak vzájemně spolupracovat. Ministerstvo vnitra novelou zákona o obcích a krajích reagovalo na nedávné krize, jakými byla pandemie nebo tornádo na jižní Moravě.

    Novela by měla obcím zvýšit nezávislost a flexibilitu. Například starostům se posílí výjimečné pravomoci tak, aby při případných krizových situacích (jako např. záplavy) mohli rychle jednat. Rovněž stanovuje nová pravidla jednání zastupitelstev a rad prostřednictvím videokonferencí.

    Zákon také zavede tzv. společenství obcí, jež má podpořit spolupráci zejména mezi menšími městy a vesnicemi. Uskupení má usnadnit společné plánování rozvoje území a také díky němu bude možné mezi sebou sdílet úředníky. Úpravu čeká i odměňování zastupitelů, výši jejich odměn už nebude stanovovat vláda. To má určovat nový zákonný mechanismus, který bude vycházet z průměrné mzdy.

  • 5.Ověřování na více úřadech

    Získání úředně ověřeného podpisu nebo kopie listiny by mělo být od začátku roku pro některé lidi jednodušší. Seznam obecních úřadů, které tzv. vidimaci a legalizaci mohou provádět, se má rozrůst o dalších 48 poboček.

    Které nově přibyly:

    • Jihočeský kraj - Zubčice, Popelín, Křenovice, Vlastec, Vesce, Nová Ves nad Lužnicí
    • Jihomoravský kraj - Horní Věstonice, Rohozec, Onšov
    • Karlovarský kraj - Vřesová
    • Královéhradecký kraj - Bílé Poličany, Nevratice, Urbanice, Butoves, Vysoká Srbská, Třebešov, Klášterská Lhota
    • Moravskoslezský kraj - Dlouhá Stráň, Žabeň
    • Olomoucký kraj - Klokočí, Niva, Bochoř, Radvanice, Zábeštní Lhota
    • Pardubický kraj - Horka, Lipovec, Starý Mateřov, Hartmanice, Korouhev, Zářecká Lhota
    • Plzeňský kraj - Tymákov
    • Středočeský kraj - Křenek, Kluky, Lichoceves, Daleké Dušníky, Blevice, Veletov, Kobylnice, Sovínky, Pravonín
    • Ústecký kraj - Býčkovice
    • Kraj Vysočina - Bartoušov, Dlouhá Brtnice, Olešná, Horní Vilémovice, Radňoves
    • Zlínský kraj - Karolín, Jarcová

    Video  Ekonom o letošním výhledu: Odrazili jsme se ode dna. Češi pomalu začínají bohatnout.  - Bára Holá
    Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 6. ledna 2024 14:20 )

To by vůbec nebylo špatné....

Jiří Zvěřina ( 6. ledna 2024 14:20 )

Přesně...

Jiří Zvěřina ( 6. ledna 2024 14:19 )

Kecy... Rodné číslo nejde (zatím) nahradit... Třeba katastr nemovitostí je na rodných číslech postaven...

Donna ( 6. ledna 2024 13:55 )

Konečně měly být RČ z občanských průkazů nahrazeny identifikátory a kvůli ministerstvu, které není připraveno, budou rodné čísla dál zneužívány 🤮👎

(Původní vyjádření ministerstva: Rodné číslo by nemělo být uváděno v občanském průkazu. V praxi dochází běžně k předávání občanských průkazů, jejich kopírování, fotografování a skenování. Přitom je nemožné zabránit pořízení další kopie či zneužití rodného čísla.)

Donna ( 6. ledna 2024 13:47 )

To by bylo tóčo 👍😁🤣, odhaduje se, že každý desátý "otec" vychovává nevědomky cizí dítě ..., průšvih je třeba při transfuzi, dárcovství apod.
Desetina dětí v Česku je „kukaččích“ a 33% mužů, kteří se odhodlají k testům DNA, je zdrceno, neb mají doma cizí dítě 😔.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa