Premiantkami jsou, co se jména týče, mezi holčičkami již tradičně Elišky. „Toto krásné jméno dostalo vloni osmdesát holčiček. Následují je Anny, kterých přibylo 62, dále máme 59 Sofií, 52 Natálek a 45 Julií,“ vypočet místostarosta centrálního plzeňského obvodu Pavel Šrámek.

Na tradici dbají i rodiče chlapečků, stejně jako v minulých letech si nejčastěji odváželi z porodnice Jakuba. „Kubíků přišlo na svět v roce 2023 v Plzni hned 93, hned za nimi jsou Janové neboli Honzíci, těch přibylo 75. Následuje jméno Matyáš, které nosí 69 chlapců, Dominiků je 64 a Adamů 61,“ uvádí místostarosta Ondřej Ženíšek.

Anahit, Minka, Liam...

Rodiče se u potomků ale nebáli ani netradičních jmen. „Vloni se u nás mimo jiné narodily například Anahit, Bedia, Elif, nebo Minka. Mezi chlapci zase přišli na svět Koniáš, Dex, Rajko, Liam nebo Hektor,“ doplnil výčet místostarosta Ladislav Nový.

Prvním dítětem obvodu je malá Ela, která se narodila 4. ledna. Obdrží pamětní tolar a finanční dar ve výši pěti tisíc korun. 

Kluků bylo více

Nejvíce se loni v Plzni rodilo v dubnu, na svět přišlo 332 dětí. To v únoru se dětem moc na svět nechtělo, poprvé jich světlo světa spatřilo jen 283. Početní převahu měli mezi novorozenci kluci. Na svět jich přišlo v Plzni loni 1878, děvčátek o 191 méně.

Celkem se loni narodilo v Plzni 3565 dětí, o 296 méně než v předchozím roce. Téměř polovina, 49 procent, všech novorozenců se narodila do nesezdaných partnerství. Stále se zvyšují počty i dětí, jejichž rodiče jsou cizinci.

VIDEO: Rady zkušené duly.

Video
Video se připravuje ...

Kojenecká kolika a rady zkušené duly: Simona Lazzari doporučuje před kojením jeden účinný trik Videoredakce ženských webů