Láska kvete v každém věku, to bezezbytku naplňuje dvojice František Hanzelín a Libuše Červená. Jiskra mezi nimi přeskočila před několika měsíci a od té doby si užívají spolu každou chvilku.

I když to nezní příliš romanticky, osudovou se pro oba stala návštěva výstavy traktorů. „Pak jsme si povídali na chodbě a v kavárně našeho domova. Moc si spolu rozumíme,“ svěřila se Libuše.

Rádi si zavzpomínají

František a Libuše mají v Domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku každý svůj pokoj a rádi se navštěvují. „Libuš ráda mluví o svém dětství, kdy se narodila, kde vyrostla, kde se vyučila a tak. Občas mě také pustí ke slovu, abych jí řekl, co je nového,“ usmál se František.

Velkým koníčkem obou seniorů jsou společné procházky. Rádi korzují v parku ve vnitrobloku domova nebo společně vyrazí po okolí či do města. Jezdí i na výlety. „O Vánocích jsme byli na trzích v Plzni a protože František je velký fotbalový fanda, vyrazili jsme i na zápas plzeňské Viktorky,“ řekla Libuše.

Šil pro Karla Gotta

František pracoval jako mistr ve velkém krejčovství v Plzni. Roku 1980 se tam objevil Karel Gott. „On šil u Adama jako všichni pražští umělci, ale na nás dostal doporučení. Nenapovídal toho mnoho, ale byl moc příjemný a milý,“ vzpomínal František.

Tehdy „Mistrovi“ ušil černý, dvouřadý oblek z vlněné látky. „Ta stála 400 Kč za jeden metr. Byla to jedna z těch nejdražších. Normální látky byly o půlku levnější. Sako měl na dva knoflíky, tehdy se nosily rovné kalhoty na paty. Přijel ještě jednou na zkoušku a oblek jsme mu pak poslali poštou do Prahy,“ dodal František.

Mají pro koho žít

Libuše se vyučila kuchařkou a číšnicí v Plzni. Chvíli pracovala v oboru, ale když se vdala, zůstala v domácnosti a s manželem Josefem se starali o statek u Klatov. Před 10 lety ovdověla.

Na začátku 90. let František v krejčovské dílně skončil, když se zavřela. Rozvedl se, potýkal se se zdravotními problémy. Teď mají oba opět, pro koho žít.

„Mají novou motivaci pro život. Sdílejí spolu radosti i strasti, komunikují, chodí na procházky, jezdí na výlety. Chtějí spolu trávit čas a mají motivaci žít jeden pro druhého,“ uvedla sociální pracovnice Šárka Mertlová. „Vztahů, které vznikají až v zařízeních pro seniory, není jako hub po dešti,“ dodala Mertlové.

VIDEO: Isadora Duncan – velké lásky, dramata a tragédie slavné průkopnice moderního tance.

Video
Video se připravuje ...

Isadora Duncan – velké lásky, dramata a tragédie slavné průkopnice moderního tance Videohub

Fotogalerie
10 fotografií