Do domova Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku, kde už více než rok spokojeně žije, si nechal přivézt řezbářské „nádobíčko“. Dláta a rydla starostlivě opečovává, ta mu na oplátku spolehlivě slouží. Opět s nimi tvoří obdivuhodná díla.

„Mám rozdělanou podobiznu Alberta Einsteina. Jde to sice pomalu, třesou se mi ruce a zrak moc neslouží, ale toho obdivuhodného velikána dokončím. Jen teď přemýšlím, jak ho nejlépe zpodobnit, aby nutil diváky k zamyšlení,“ řekl Ladislav Mládek.

Sdílená radost

Krásu umělecky zpracovaného dřeva rád sdílí s ostatními, vystavuje proto na chodbách domova přes dvě desítky vybraných děl, která v průběhu let vytvořil. „Jedna série je věnovaná ročním obdobím, druhá vlastnostem a povahám člověka,“ uvedl za Clementas Janovice Pavel Pechoušek.

Uznání sousedů i návštěvníků je pro seniora jako balzám. „Cítím, že mám po dlouhé době na tvoření opět energii. Ale, to víte, léta jsou znát a nejde to už jako dříve,“ dodal šikovný řezbář.

Není dřevo jako dřevo

O milovaném materiálu dokáže pan Mládek zasvěceně hovořit. „Na podobizny je nejlepší javorové dřevo, husté, nejsou v něm vidět póry. Jinak tvořím z olše, lípy, topolu. Na větší díla používám letní dub. Dřevo je úžasný, živý materiál,“ popsal.

Mezi další koníčky vyučeného truhláře patří patří luštění křížovek, zajímá se též o historii. „Vždyť je přeci důležité snažit se stále si udržovat duševní svěžest,“ dodal Ladislav Mládek.

VIDEO: Vyrobte si truhlík z pařezu! S naším návodem to zvládnete.

Video
Video se připravuje ...

Vyrobte si truhlík z pařezu! S naším návodem to zvládnete. Hobby_Věra Exnerová, Soundcloud

Fotogalerie
16 fotografií