Neštěstí si dovolenou nebere a doba odpočinku se může snadno změnit v boj o život. A bez cestovního pojištění můžete snadno přijít i o úspory.

„K nejzávažnějším pojistným událostem patřila loňská nehoda našeho turisty v USA, který si komplikovaně zlomil stehenní kost v odlehlé lokalitě. Celkové náklady na tuto škodu jsou nyní vyčísleny zhruba na čtyři miliony korun,“ varuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Podobnou sumu platila Česká pojišťovna při nehodě českého motorkáře ve Vietnamu. „Turisté si tam často půjčují motorky a skútry, na kterých jezdí jen v tričku, kraťasech a žabkách. Výsledkem je velké množství úrazů - od banalit, jako jsou odřeniny a spáleniny, až po vážné úrazy a polytraumata,“ vysvětluje Iva Buriánková z České pojišťovny.

Ještě než nastoupíte léčbu, kontaktujte asistenční službu pojišťovny, protože bez ní můžete padnout do rukou lékařské mafie, která zbytečnými zákroky a hospitalizací uměle navyšuje cenu léčby. A pojišťovny se pak zdráhají platit. Jindy vám ale nezbude, než léčbu podstoupit tam, kde právě jste.

„Pokud ošetřující lékař v zahraniční nemocnici trvá na tom, že operace je nutná na místě, a vystaví vám potvrzení, že nebyl možný převoz do ČR, můžete trvat na tom, aby vám vaše pojišťovna zákrok proplatila v plné výši z vašeho cestovního pojištění léčebných výloh v zahraničí,“ radí Hana Botová, vedoucí oddělení likvidace zahraničních škod z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

„Pokud budete v zahraniční nemocnici platit za ošetření nebo léky v hotovosti, pečlivě si uschovejte účtenky, abyste je později mohli předložit vaší pojišťovně k proplacení,“ doporučuje Botová.

Kolik zaplatíte za úraz?
Autor: Infografika: Blesk

Pozor na rizika

Před uzavřením smlouvy si ji dobře přečtěte. Řada populárních letních aktivit totiž může patřit podle pojišťovny do rizikových sportů a vyžaduje speciální připojištění. Každá pojišťovna to má přitom jinak.

Nejčastější výluka? Alkohol!

I když máte drahé cestovní pojištění, pojišťovna může odmítnout platbu. „Letní dovolenou si někdo lépe užije s koktejlem v ruce. Mějte ale na paměti, že pojišťovny mají často úraz pod vlivem alkoholu ve výlukách,“ varuje Botová. Pojišťovny často odmítají platit i hospitalizace, které šlo předpokládat – třeba u těhotných žen nebo dlouhodobě nemocných.

Nejčastější úrazy a potíže při cestě do zahraničí:

  1. Nejrizikovější bývá cesta autem do vysněné destinace, kdy hrozí nebezpečí dopravní nehody se zraněním.
  2. Zejména v exotičtějších zemích se málokomu vyhnou zažívací potíže v důsledku konzumace nedostatečné omytého ovoce nebo místní vody.
  3. U moře bývá příčinou problémů šlápnutí na mořského ježka nebo spáleniny od slunce.
  4. Častými úrazy jsou zlomeniny při sportovních aktivitách (jízda na kole, kolečkových bruslích).
  5. Dovolenou dokáže znepříjemnit i krádež sportovního vybavení.

Jen s kartičkou pojištěnce

Pokud jste v Evropě a nemáte cestovní pojištění, nebo váš úraz spadá do výluky, můžete použít kartičku zdravotního pojištění (EHIC). S kartičkou EHIC za vás ale zdravotní pojišťovna zaplatí jen to, co platí místní. Navíc platí jen u smluvních lékařů. Takhle s ní pochodíte v populárních destinacích:

Slovensko - Za ošetření se platí spoluúčast 1,99 eur (53 Kč) při využití pohotovosti, 0,17 eur (4,50 Kč) za recept a mimo akutního převozu 0,07 eur (1,85 Kč) za km jízdy sanitkou. Horská služba není hrazena ze zdravotního pojištění. Doplácíte i za nadstandardní stomatologický materiál.

Chorvatsko - Hledejte lékaře a zubaře se smlouvou s pojišťovnou HZZO. Za návštěvu je poplatek 10 kun (36 Kč), u specialisty 25 kun (89 Kč). Za nemocniční péči je poplatek 100 kun (356 Kč) denně. Za jeden předpis 10 kun (36 Kč).

Bulharsko - Většina lékařů v Bulharsku má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Za ošetření se platí nevratný poplatek 2,6 leva (35 Kč). Na zubaře se evropský průkaz nevztahuje. V nemocnici se platí poplatek 5,4 leva (73 Kč) denně. Náklady na léky se v Bulharsku neproplácejí.

Fotogalerie
7 fotografií