Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Putin chce superzónu od Atlantiku k Pacifiku. „Evropa je na rozcestí,“ říká

Autor: ČTK, mb - 
26. května 2016
18:20

Ruský prezident Vladimir Putin (63) vyzývá k vytvoření „jednotného ekonomického prostoru od Atlantiku až k Tichému oceánu“. Zmínil to v textu pro řecký deník Kathimerini. Ukrajinská krize prý dokazuje, že vznik takového projektu je nutností, Putin zároveň upozorňuje Evropu, že se nyní nachází „na rozcestí“.

„Rusko a Evropská unie se nyní dostaly na křižovatku, na níž musí najít odpověď na otázku, jak vidíme budoucnost našich vztahů a jakou cestu následovat. Jsem přesvědčen, že musíme vyvodit závěry z událostí na Ukrajině,“ tvrdí Putin a navrhuje Evropanům těsnou kooperaci.

Na území od Atlantiku k Tichému oceánu je třeba vytvořit zónu ekonomické a humanitární spolupráce, která se bude opírat o principy rovnocenné a nedělitelné spolupráce. Důležitým krokem v tomto projektu by byla harmonizace evropských a euroasijských integračních procesů,“ navrhuje ruský prezident.

Vladimir Putin nezmiňuje Ukrajinu náhodou. Státní převrat na Ukrajině začal poté, co byla zrušena asociační dohoda s EU, proti které měla výhrady Moskva. Ukrajinci si pak měli vybrat buď spolupráci s EU, či s Ruskem, což byla dle Putina chyba. V případě jednotné ekonomické zóny v takovém formátu, jaký navrhuje Putin, by podobný problém nemohl nastat.

Není to ovšem poprvé, co Putin zmiňuje „jednotný ekonomický prostor od Atlantiku až po Tichý oceán“. Už před ukrajinskou krizí navrhoval evropským politikům svou vizi, ale ta v EU nenašla hlubší odezvu.

Dle Putina je na vině především „arogantní“ přístup západních elit. „Musíme odmítnout chybnou logiku, že jedna strana má navrch. Každá strana musí brát vážně v úvahu názory a obavy druhé strany. Nezaznamenali jsme ale doposud, že by naše evropské protějšky měly stejnou ochotu směřovat spolu v tomto vzájemně výhodném a perspektivním kurzu. Přesto věříme, že v našich vztazích s Evropskou unií nejsou problémy, které by nešly vyřešit,“ napsal ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko a Řecko spojují kulturní a náboženské vazby. V obou dvou zemích je pravoslaví dominantní náboženství. Vladimir Putin letos spolu s patriarchou Ruské pravoslavné církve Kirilem zavítá na svatou horu Athos, kde se zúčastní oslav tisíciletého výročí přítomnosti ruského mnišství.

dumik ( 27. května 2016 23:13 )

Putin má pravdu, bylo by to skvělé a proto se této přínosné spolupráce USA tak bojí.

cicihala ( 26. května 2016 23:40 )

Je vidět Venco, že jsi stále na perniku, když nechápeš zcela jednoduché věci. Až z toho pernikoveho rauše vyjdeš, tak si poradne nastuduj, co to je TTIP a jestli jsi schopen to vstřebat, o čemž pochybuju, tak se pak vyjádři co je a neni lepší pro Evropu. A vylez už z toho zastaralého dělení na rudý hajzly a fašisty a nacisty, to už je minulost stejně jako Sssr, současný totalitní systém je EU + USA

venxa ( 26. května 2016 21:34 )

Sloucena Evropa a Asie, to byl a je sen ruskych imperialistu. Nebyt NATO tak by se dnes Sovetsky Svaz rozkladal od Pacifiku az k Atlantiku. A zadne bolsevicke polopravdy a propaganda vam soudruzi nepomuzou. Komuniste vzdy oficialne prohlasovali ze jejich cilem je ovladnuti celeho sveta. Tak drzte huby vy narudli hajzlove.

cicihala ( 26. května 2016 21:17 )

Blbost evropskych politiků-poskoků USA (až nějaké světlé výjimky, kterých je ale málo) je donebevolající... hnusaci podplacení zkorumpovaní, tady chtějí v tajnosti odsouhlasit největší sra.čku TTIP, místo aby přijali podanou ruku Ruska... Většina normálních lidí to vidí, že "spoluprací" s USA se Evropa řítí do záhuby a tihle šmejdi jdou proti svým národům, kterým mají sloužit... Díky Bohu, že je Vladimir tak trpělivý , ale jestli to tak bude pokračovat, tak sbohem živote... Je jasny, jak by to dopadlo

Zobrazit celou diskusi