Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opozičník Navalnyj dostal nakládačku. Na jihu Ruska ho zbili kozáci

Autor: ČTK, mb - 
17. května 2016
14:00

Předáka ruské opozice Alexeje Navalného (39) a pět jeho společníků zranila skupina kozáků, kteří napadli opozičníky na letišti v Anapě na jihu Ruska. Policie podle Navalného mluvčí zprvu jen přihlížela.

„Přepadlo nás asi 30 lidí na letišti, Alexeje, jeho rodinu a spolupracovníky. Kopali do nich, když upadli, i do hlavy a po celém těle,“ vylíčila útok agentuře Interfax Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Později upřesnila, že útočníci zranili šest lidí, včetně Navalného.

Jeden ze zraněných, Arťom Torčinskij, musel být hospitalizován. „Policie zasáhla, až když Arťoma srazili na zem a začali ho kopat,“ dodala mluvčí. Sám Navalnyj na Twitteru napsal, že útočníci „bili jak muže, tak dívky“ a že na celém letišti zrovna „čirou náhodou“ byli jen dva policisté.

„Křičeli na nás 'Vypadněte z naší země!',“ řekl liberální televizi Dožď Torčinskij, podle kterého byli kozáci o Navalného skupině předem informováni. Připomněl, že skupina byla sledována a že policisté ji jednou na cestě autobusem kontrolovali.

Místní správa ministerstva vnitra podle Interfaxu uvedla, že na letišti se odehrála potyčka mezi cestujícími čekajícími na let a kozáky a že policisté nyní zjišťují totožnost účastníků a vyšetřují okolnosti.

Agentura AP poznamenala, že útoky na opoziční aktivisty se v Rusku staly poslední dobou téměř běžnými. Tito aktivisté čelí výhrůžkám fyzického násilí a slovním útokům při každém výjezdu mimo Moskvu.

Navalnyj, který se prezentuje jako bojovník proti korupci, patřil k hlavním řečníkům na mohutných protivládních demonstracích na přelomu let 2011 až 2012.

Po návratu Vladimira Putina do úřadu prezidenta na jaře 2012 vliv opozice výrazně poklesl a od předloňského sjednocení Krymu s Ruskem Putinova popularita dosahuje rekordních výšin.

Samotný Navalnyj patří ke kontroverzním postavám ruské opozice. Ačkoliv tvrdí, že bojuje proti korupci, byl podmíněně odsouzen za zpronevěru. Navalnyj vinu odmítá a všechna obvinění považuje za politicky motivovaná.

Stopy rasismu má ale jeho video, ve kterém prosazuje legalizaci střelných zbraní. V klipu mluví o „švábech a hmyzu, který se může dostat do našeho domu“. Proslov doprovází foto osob kavkazského původu. Na Navalného pak zaútočí dotěrný hmyz, který Navalnyj jednoduše zastřelí.

Alexej Navalnyj se až do roku 2010 angažoval převážně v nacionalistickém hnutí. V roce 2010 však absolvoval v USA na prestižní Yale University program „pro budoucí lídry“. Od té doby své nacionalistické názory zmírnil a proměnil se v bojovníka za demokracii a protikorupčního aktivistu.

zabibol ( 17. května 2016 19:42 )

SOUHLAS !!!

tgbg ( 17. května 2016 19:39 )

po nacistickém majdanu 2014 kdy hitlerovský režim RUSKA provedl teroristický puč ruských banderovců a k moci dosadil ruské masové vrahy sionácky hlásící se k hitlerovi ,si musí každý stát chránit svou svobodu a nezávislost před teroristickým státem 'RUSKA to je naprosto logické, a teroristy placené RUSKEM nemají jen zfackovat, ale soudit za terorismus a do klepet s nimi, tak ochrání svou zemi před občanskou válku vyvolanou RUS fašismem puč 1989 = majdan ruských nacistů 2014 Ukrajina, = arabské jaro alkajdy RUSKA tohle zrůdné zlo bude napraveno ,a zloději vrátí co nakradli země které se neubránili fašistickému ZLU RUSKA další puč fašismu RUSKA , Brazílie nový brazilský prezident je prokázaným špionem ,špiclem ,udavačem RUSKA Další puč sponzorovaný RUSKEM? Nový brazilský prezident byl informátor ambasády pro špionáž RUSKA,je potřeba Norimberský proces s RUSKEM a jejími fašistickými spojenci. Mnohem méně zájmu budí sovětské bombardování českých měst, k němuž došlo na samém sklonku války 8. a 9. května. Zahynulo při něm přes 1300 lidí. V Československu se ale o náletech muselo mlčet, Sověti přitom už v 60. letech neměli problém svou akci přiznat. Právě v době, kdy Pražané vítali ruské vojáky, se nad Mladou Boleslaví objevila neoznačená(ruská) bombardovací letadla, která ve třech vlnách svrhla na město 700 bomb o váze od 2,5 do 500 kilogramů…za pomoci komunisticko-fašistických sil.

Zobrazit celou diskusi