Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Srovnávat Rusko s KLDR? Filmaři měli smůlu, televize je z „Oscarů“ vystřihla

Autor: ČTK, nka - 
31. března 2017
20:03

Ruský televizní kanál NTV v záznamu předávání prestižních filmových cen Nika, ruské obdoby amerického Oscara, zkrátil vyjádření některý ruských filmařů. Ti ve svých proslovech podpořili politické vězně a demonstranty zadržené během víkendových protirežimních protestů v Rusku.

Televize vystřihla část vystoupení šesti filmařů, mezi nimi například režiséra Alexeje Krasovského, který si loni odnesl cenu i z karlovarského filmového festivalu.

Krasovskij při úterním ceremoniálu vyzval přítomné v sále, aby podpořili zatčené demonstranty. Podle Krasovského režisér televizního přenosu předem varoval, že politická stanoviska z projevů odstraní.

Televize vystřihla například dokumentaristu Vitalije Manského, který takto srovnal Rusko se Severní Koreou:

Televizní stanice NTV rovněž cenzurovala řeč scenáristy Jurije Arabova, který mluvil o tom, že není možné předstírat, že v Rusku nedochází k útlaku obyvatel.

Do vysílání se nedostalo ani srovnání situace v Rusku se Severní Koreou dokumentaristy Vitalije Manského. Proslov zkrátili i významné ruské herečce Jeleně Koreněvové nebo novináři a členovi ruské televizní akademie Eduardu Sagalajevovi.

Víkendových demonstrací v Moskvě se podle nestátních médií zúčastnilo několik desítek tisíc lidí a zadrženo bylo přes 1000 osob. Část z nich policie prakticky ihned propustila, některými případy se však zabýval moskevský soud.

Filmaři během předávání cen kritizovali „opovržlivé chování státu k mladé generaci“ nebo zatčení ukrajinského režiséra Oleha Sencova, hlasitého kritika ruské anexe Krymu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi