Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Medveděvovo luxusní sídlo prozradila fotka hub: Tohle je dača pana premiéra, tvrdí ruská opozice

Autor: Martin Valeš - 
17. září 2016
08:00

Tradiční náplní ruských prázdnin je vyrazit na daču a zajít na houby. V tomto se neliší jejich premiér Dmitrij Medveděv (51). Jen je ta jeho dača trochu větší a taky se nemusí bát, že by mu hřiby posbíral nějaký jiný náruživý houbař.

Jeho daču na břehu širokánské řeky Volhy totiž chrání šestimetrový plot, moderní bezpečnostní systémy i ochranka se starými dobrými kalašnikovy. Megalomanské oplocené panství v malebné oblasti Pljos asi 300 km severovýchodně od Moskvy skutečně existuje, je vidět na všech satelitních mapách.

Jak už to ale (nejen) v ruské politice chodí, premiér jako vlastník uveden není – v papírech je napsaná jakási nadace několika poslanců-miliardářů, v jejímž čele figuruje Medveděvův spolužák z práv. Ale slavný bloger a opoziční předák Alexej Navalnyj (40), který se dlouhodobě s kolegy z Fondu boje proti korupci pokouší zmapovat majetky různých politických představitelů a oligarchů, přece jen pár stop našel.

Už před pár lety psal například rakouský deník Der Standard, že si v malebné oblasti Ivanovo na řece Volze Medveděv buduje masivní komplex, ale přímé důkazy neměl – akorát tak svědectví stařečka Váni.

Navalnyj se svým týmem si ale všiml jednoho důležitého detailu: Medveděv zveřejnil na sociální síti Instagram fotku houbařského úlovku. Asi si ani nevšiml, že jeho telefon ke snímku automaticky přidal souřadnice GPS – a ty vedou právě do Pljosu! Že tam Medveděv byl a na houby zašel, nakonec potvrdila i jeho mluvčí Natalja Timaková, ale zároveň zdůraznila, že premiér komplex ani nevlastní, ani si ho nepronajal.

„Takže zadarmo? Jasná korupce!“ reagoval pohotově Navalnyj. Objev si načasoval chytře: právě zítra jdou Rusové k parlamentním volbám (vybírají 450 poslanců) a bloger je nabádá, ať Putina s Medveděvem a jejich vládní stranu Jednotné Rusko rozhodně nevolí.

ornellatlustoprdka ( 18. září 2016 00:46 )

Obyčejní Američané chcípají hladem, nemají ani základní zdravotní péči a úhlavní američtí nacisti se koupou v přepichu (viz. Clintonové).

ornellatlustoprdka ( 18. září 2016 00:43 )

V Rusku budou brzo volby, tak se Amerikou podporovaná opozice musí snažit

konecnik ( 17. září 2016 21:53 )

 Berlin: Pouzivej spunty do konecniku, pak se nepodelas. Balika je pouziva a nema problem s unikem stolice

konecnik ( 17. září 2016 21:51 )

 USA nejlepsi zeme. Miluji USA i Hillary. Lizal bych ji...

tuzexovej_frajer ( 17. září 2016 21:50 )

Zabloudilas, pičo?

Zobrazit celou diskusi