Rašid Selimovič Sardarov se narodil 27. června 1955 v Dagestánu, na ruském Kavkaze. Tamtéž vystudoval geofyziku a začal pracovat v ropném průmyslu. Po rozpadu SSSR se chopil příležitosti, už od roku 1991 je generálním ředitelem Jižněuralské průmyslové společnosti.

Jak to bývá, divoká 90. léta jsou v životopise Sardarova zahalena tajemstvím. Jisté je, že díky ropě nabyl pohádkové bohatství, patří mezi 500 nejbohatších Rusů. Své aktivity ale značně rozšířil do dalších oborů i kontinentů.

Vlastní široké portfolio společností, ruská média si všímají zejména jeho slabosti pro nemovitosti. V africké Namibii vlastní několik farem, v Rakousku si pořídil rovnou celou horu. K tomu všemu patří také spousta zvířat – Sardarov je totiž vášnivý lovec.

Fotogalerie: Robbie Williams na ruské veselce v Praze
24 fotografií

Pohybuje se při tom na hraně zákonů: v Rakousku našel skulinku, jak si z lesa udělat soukromou honitbu, v Namibii zase lovil kriticky ohrožené nosorožce dvourohé, kterých přežívá posledních pár tisíc. Za »rozkoš« zaplatil úřadům asi 8,5 milionu Kč; nutno ovšem dodat, že v rámci ochrany nosorožců. Samců je totiž přebytek a naopak sami ohrožují samice a mladé.

Sousedé v Rakousku si pochvalují, že se Sardarov chová celkem diskrétně, žádné hlučné večírky, jak bývá u ruských boháčů běžné. Tu a tam se o něco ze svého bohatství i podělí, zafinancoval třeba místní hasiče. To v Rusku je k místním tvrdší.

Video
Video se připravuje ...

Luxusní ruská svatba na Žofíně Instagram

Přestal je pouštět na své koupaliště a lesy a nespokojencům pak šel »domluvit« muž, který se představil jako generál tajné služby FSB (dříve KGB). Že prý by ve vesnici mohly »začít požáry«, informoval server Newsruproject.ru.

Třebaže už má vyděláno pro spoustu generací potomků, pořád Sardarov podniká na hraně. Figuruje v tzv. Panamských dokumentech odkrývajících daňové ráje, kam bohatí z celého světa odklánějí finance s cílem ušetřit na daních. Sardarov dokonce patří mezi nejstarší klienty právnické firmy Mossack Fonseca.

Video
Video se připravuje ...

Luxusní ruská svatba na Žofíně Instagram

Fotogalerie: Svatba ruských miliardářů v Praze: Kdo je…
174 fotografií

Jeden jeho »bílý kůň« je veden jako manažer v 700 různých společnostech. I díky tomu zůstává výše Sardarovova jmění záhadou. Odhaduje se až na 4,9 miliardy dolarů (118 mld. Kč).

Video
Video se připravuje ...

Luxusní ruská svatba na Žofíně Instagram

Fotogalerie
113 fotografií