Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kampaň proti šmírování občanů: Brity straší na plakátech „bubákem“ Putinem

Autor: mb - 
14. května 2016
12:50

Organizátoři kampaně Don’t Spy On Us (Nešpehujte nás) se rozhodli upozornit své spoluobčany na kontroverzní zákon povolující šmírování Britů. Učinili tak ale nevšedním způsobem – své spoluobčany děsí plakáty ruského prezidenta Vladimira Putina (63) a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (62).

„Vláda, která špehuje své občany. Co se vám nelíbí?“ říká slogan s portrétem Vladimira Putina. „Dobrá práce Británie, nikdo nešpehuje své lidi tak dobře jako vy,“ stojí pro změnu na plakátě s čínským prezidentem Ťin-pchingem. Mezi další odstrašující příklady zvolili autoři kampaně prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho (92) či severokorejského diktátora Kim Čong-una (33).

Takovýmto způsobem chtějí bojovníci za svobodu slova upozornit na údajně nedemokratický návrh zákona, který povolí britské vládě špehování vlastních občanů v ještě větší míře než doposud. „Britská vláda by měla být lídrem v propagaci bezpečné komunikace. Místo toho dává příklad diktátorům. Když Čína před měsíci zavedla kontroverzní zákon ohledně monitoringu občanů, tamní vláda řekla, že jen dělá to, co všechny velké země světa. Opresivní režimy si z nás berou příklad,“ zoufá si Eric King z hnutí Don’t Spy On Us.

Ozvali se však i hlasy, že spolu s Putinem by mohl být na plakátech klidně i americký prezident Barack Obama (54). Whistleblower a bývalý spolupracovník tajných služeb Edward Snowden (32) totiž v roce 2013 světu prozradil nelegální „šmírovací“ program NSA (National security agency), která spolupracovala s dalšími anglosaskými zeměmi a sledovala nic netušící lidi po celém světě. Poté, co bojovník za svobodu slova prozradil tuto informaci, někteří američtí politici vyzývali k jeho zabití. Edward Snowden nakonec našel politický azyl v Ruské federaci.

Zda budou Britové se svou kampaní úspěšní, je velmi sporné. Británie má jedny z nejbenevolentnějších zákonů na světě, co se týče špehování svých občanů. Velkou kritiku též vyvolaly další nedemokratické zákony zejména v mediální sféře. Nechvalně známou možností v britském právním systému je tzv. super soudní příkaz (super-injunction). Ten nejenže zakazuje v médiích informovat o určité skutečnosti, ale zakazuje i informování o tom, že takový zákaz byl vydán.

Zobrazit celou diskusi