Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Londýnský „Velký bratr“: Policisté budou hlídat nenávistné reakce na webech

Autor: mb - 
16. srpna 2016
15:24

Britská vláda chce bojovat proti „nenávistným“ reakcím na internetu. Na boj s „reptaly“ vyčlení 1,7 milionů liber (zhruba 53 milionů Kč). Krok úřadů už si ovšem našel řadu kritiků. Někteří občané mluví o zásahu do svobody projevu i neefektivně vynaložených prostředcích. Personál i finance by mohly být využity např. v boji s terorismem.

„Program počítá s vytvořením inovativního centra v boji s projevy nenávisti na netu, jehož součástí bude i speciálně vycvičený policejní tým,“ píše se na britských vládních stránkách. Rozhodně ale nepůjde jen o čistě policejní práci, úřady počítají s tím, že jim budou uživatelé „donášet“. „Základním pilířem programu je účast dobrovolníků, kteří budou identifikovat, hlásit a bojovat proti nenávistnému obsahu na internetu,“ píše se dále v oznámení.

Nebude to ovšem terorismus, na co se speciální jednotka zaměří. „Oběti nenávistných zločinů mají tyto nebo jiné charakteristiky. Nejčastěji je zmíněna rasa, víra, sexuální orientace, postižení nebo transgender stav,“ vysvětluje pak zpráva, jejíž plné znění naleznete zde.

„Zřízením této jednotky vysíláme jasný signál těm, kteří by chtěli používat online fóra pro šíření nenávisti. Jejich akce nebudou tolerovány,“ prozradila pak policie britským médiím.

Krok policie ale zatím našel spíše negativní odezvu. „Je tady riziko, že lidé budou hlásit všechno, co se jim nelíbí,“ říká Andrew Allison z organizace The Freedom Association, která prosazuje svobodomyslné postoje ve společnosti.

Kritikou nešetřil ani liberálně-demokratický předák Tim Farron (46): „Potřebujeme více policie v ulicích, ne aby kontrolovala naše myšlenky. Obtěžování na internetu je vážný problém, ale policisté by se neměli stát moderátory v chatovacích místnostech. Tento přístup, i když dobře míněn, skrývá nebezpečí, že bude podlomena naše drahá svoboda projevu,“ domnívá se politik.

Emeritní profesor sociologie na University of Kent, Frank Ferudi, pak poukázal na další problém. Dle něj toto opatření zcela mění funkci policisty, ze strážce pořádku se stává jakýsi „inkvizitor“. „Policisté se stávají morálními soudci místo toho, aby se zabývali opravdovými problémy, které ohrožují naši bezpečnost,“ shrnul Ferudi.

Britové patří mezi nejvíce sledované občany na světě, ať už co se týče onlinové aktivity, nebo počtu kamer v ulicích. Podobná opatření v boji proti „nenávistným“ zločinům ovšem zavedlo například Německo, kam loni přišlo zhruba 1,1 milionu uprchlíků.

Britská iniciativa přichází jen pár týdnů po referendu, kdy se Britové rozhodli pro odchod z EU. Po lidovém hlasování prudce vzrostl útok na imigranty z evropských zemí. Kromě vulgárních útoků na internetu došlo k verbálním i fyzickým napadením přímo v ulicích britských měst.

Zobrazit celou diskusi