Mladík, který usnul zmožen alkoholem na trávníku v centru Brna, netušil, že o peněženku přišel v přímém přenose. Nešlo ale o televizi. Reality show zvanou zločin v Brně sledovali na monitorech strážníci. A do dvou minut jejich kolegové v terénu poberty polapili. Veřejnost zatleskala, kamerové body pomohly.

Hlas lidu: Nutné zlo

Jenže obecně se rozšiřování míst, které oči velkého bratra pokryjí, nelíbí. „Vnímám to jako útok na své soukromí. Protože ale nejsem delikvent, beru to se skřípěním zubů jako nutné zlo,“ řekl Blesku Brňan Petr Verner. A není sám, kdo má podobné pocity.

„Kamery by měly být jen na zdůvodnitelných rizikových místech, což jsou podchody, nádraží a místa, která označí městské části,“ tvrdí starostka městské části Maloměřice a Obřany Klára Liptáková. A apeluje na přiměřenost.

Mojmíra Vlašína, zastupitele za Stranu zelených, zase nenechává spát, jaký je osud záznamů. „Jsou uschovány po dobu 20 dnů až jednoho měsíce. Jsme z pověření města správci všech dat a tím za ně přebíráme i odpovědnost,“ odpovídá mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Data z kamer mají pod palcem strážníci

Brno v minulosti sjednotilo dohled nad všemi kamerami, které na jeho území monitorují bezpečnost a dopravu. Nitky vedou k městské policii. Dispečeři sledují situaci na desítkách monitorů. Jejich oči dostanou brzy zabrat ještě víc. Plánují se nové kamery na Nových sadech, v Josefské ulici či u Velkého Špalíčku. A kupodivu ještě jedna posílí už beztak masivní dohled nad děním na náměstí Svobody. 

Se svou troškou do mlýna se navíc chystají i městské části. A všichni shodně tuší, že jde o nutné zlo. „Nicméně kamery dokázaly zdokumentovat celou řadu trestných činů včetně vražd. A mnohý zločin i překazit,“ argumentuje mluvčí strážníků. 

Policejní kamery s výjimkou

A jak na záplavu pozorných kamerových bodů hledí legislativa? Policejní kamery mají ze zákona výjimku, nepodléhají registraci u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Jiné je to v případě, že si třeba obchodník na provozovnu umístí kameru, aby ochránil svůj majetek.

„Tady zákon hovoří jasně, je nutná registrace u našeho úřadu,“ řekl Blesku David Pavlát, mluvčí úřadu. Platí pak, že záběry dokumentující třeba krádež nebo loupež musí majitel kamery předat pouze policii, nikoliv je zveřejnit třeba na sociálních sítích. V takovém případě mu totiž hrozí postih.

Fotogalerie
8 fotografií