Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Archeologové jásají. Objevili hrob filozofa Aristotela tam, kde se narodil

Autor: ČTK - 
26. května 2016
20:45

Slavný antický filozof Aristoteles byl zřejmě pohřben ve Stageiře, tedy ve stejné osadě, kde se před 2400 lety narodil. Ve čtvrtek to v Soluni oznámil řecký archeolog Konstantinos Sismanidis – na konferenci u příležitosti kulatého výročí filozofova narození.

Archeolog, který zasvětil posledních 25 let zkoumání Aristotelova rodiště, řekl, že má „velmi silné indicie, které vedou k jistotě“, že nalezený hrob patřil Aristotelovi. Sismanidis už v roce 1996 došel k závěru, že slavný filozof byl uložen k poslednímu odpočinku ve Stageiře (asi 80 kilometrů od Soluně). Pokračoval ale ve vykopávkách a průzkumu, aby svůj objev mohl doložit.

„Když Aristoteles v Chalkidě v říjnu roku 322 před Kristem zemřel, lidé ze Stageiry přivezli jeho popel zpátky do jeho rodiště. Uložili ho do bronzové urny na místo, které nazvali Aristotelovo,“ vysvětlil Sismanidis. A dodal, že pokaždé, když pak měli řešit důležité problémy, scházeli se na místě Aristotelova posledního odpočinku.

Aristoteles byl jedním z nejvýznamnějších antických myslitelů. Zabýval se nejen fyzikou, ale i přírodovědou, psychologií, vesmírem, fyzikou, logikou či historií. Byl žákem slavného Platóna a vychovatelem Alexandra Makedonského.

V Aténách založil Aristoteles vlastní filozofickou školu Lykeion, jíž se také říkalo škola peripatetická – podle peripatos – kryté sloupořadí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi