Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejstrašidelnější místa světa: Lidem tu hrůzou vstávají vlasy na hlavě a vyděsí i ta česká

/
  • Nejstrašidelnější místa světa
    25. června 2016 ● 18:55

    Na světě existují místa opředená legendami a tajemstvími, které zřejmě nebudou nikdy rozluštěny. Jiným stačí k vyvolání strachu jen zub času, který se na nich během letitého chátrání nesmazatelně podepsal. Bojíte se rádi? Pak se s námi vydejte po stopách nejstrašidelnějších míst světa. A najdete tu i dvě místa v ČR, které nahání hrůzu zahraničním turistům.

  • 1.

    Starý židovský hřbitov v Praze

    Starý židovský hřbitov v Praze-Josefově fungoval pravděpodobně od roku 1439 do roku 1786. Bylo tu pohřbeno kolem 100 tisíc nebožtíků a kvůli nedostatku prostoru se na staré hroby navážely vrstvy hlíny, do nichž se opět pohřbívalo. Tímto procesem vzniklo v některých místech až dvanáct vrstev hrobů nad sebou.
    Starý židovský hřbitov v Praze
    Autor: Shutterstock
  • 2.

    Mexický ostrov mrtvých panenek

    Isla de las Muñeca je ho mexický hororový ostrov plný starých panenek zavěšených na stromech a chatrčích a vystavených všude možně. Podle morbidního příběhu tu přes 50 lety žil poustevník Julian Santana Barrera, který jednoho dne nalezl ve vodě utonulou holčičku, a u ní plavala panenka. Když ji zavěsil, začali se na ostrově dít podivné věci. Julian začal slýchat šepot, kroky a výkřiky.

     

    Poustevník ze strachu následujících 50 let věšel další panenky, jen aby uklidnil rozzlobené duchy. Nakonec ho našli mrtvého tam, kde on kdysi našel utopenou hlčičku.

    Mexický ostrov mrtvých panenek
    Autor: Profimedia.cz
  • 3.

    Ostrov Hašima, Japonsko

    Japonský ostrov Hašim byl kdysi známý pro své uhelné doly a obývalo ho přes 5 tisíc lidí. V roce 1974 byly doly uzavřeny a lidé se odstěhovali. Pustý ostrov je proto nazýván ostrovem duchů.
    Ostrov Hašima, Japonsko
    Autor: tumblr.com
  • 4.

    Capela dos Ossos (Kople kostí) v Portugalsku

    Kapli kostí v portugalském městě Évora vybudoval františkánský mnich v 16. století. K dekoracím byly použity kosti 5000 lidí. Vchodu kaple zdobí nápis: "Tady naše kosti čekají na vaše."
    Capela dos Ossos, neboli Kaple kostí v portugalském městě Évora
    Autor: Profimedia.cz
  • 5.

    Les Aokigahara, neboli

    Aokigahara je les na úpatí hory Fudži v Japonsku. K lesu se váží legendy o démonech z japonské mytologie a místo si  rovněž vysloužilo přezdívku "les sebevrahů". Ročně se tu zabije přibližně kolem 30 lidí, v roce 2003 tu ale bylo nalezeno 105 těl. Úřady už raději statistiky nezveřejňují. Po Golden Gate Bridge jde o druhé nejoblíbenější místo pro dobrovolný odchod ze života.
    Les Aokigahara, neboli "les sebevrahů" v Japonsku.
    Autor: Profimedia.cz
  • 6.

    Opuštěný blázinec v italské Parmě

    Jakoby blázinec, navíc opuštěný, nebyl už tak dost děsivý. Ten v italské Parmě vyzdobil brazilský umělec Herbert Baglion instalací "1000 stínů". Temné stíny ztracených duší učinily toto místo ještě strašidelnějším.
    Opuštěná psychiatrická léčebna v italské Parmě
    Autor: Instagram
  • 7.

    Kostel svatého Jiří (Luková)

    Zchátralý kostel sv. Jiří v Lukové u Manětína vyzdobil student Jakub Hadrava, který umístil do lavic sochy. Expozice vyvolává velký ohlas nejen v ČR, ale poutá pozornost i lidí ze zahraničí. Aby ne, v šeru jde o pořádně děsivé místo!

    Kostel sv. Jiří v Lukové se sádrovými duchy věřících
    Autor: Blesk - Petr Novotný
  • 8.

    Pařížské katakomby

    Katakomby ve francouzské metropoli začaly vznikat už ve starověku a není zcela jisté, jak byly dlouhé. Objeveno bylo asi 190 kilometrů chodeb. V 18. století se sem začaly ukládat ostatky ze zrušených městských hřbitovů a jen o tři desítky let později zde bylo takto pohřbeno více než 6 milionů lidí!
    Pařížské katakomby
    Autor: Profimedia.cz
  • 9.

    Peklo na zemi – Centralia, USA

    Pokud jste viděli hororový snímek Silent Hill, tak toto americké město mu bylo předlohou. Osud Centralie v Pensylvánii byl zpečetěn v roce 1962, kdy se místní dobrovolní hasiči rozhodli odklidit skládku jejím podpálením. Od ohně ale chytly i opuštěné uhelné doly a oheň se štolami přenesl pod celé město. Z počátku se problém příliš neřešil, ale později se začaly objevovat zdravotní komplikace, městem létal pořád popílek a došlo i k několika smrtelným propadům země. Kdysi tisícové město bylo postupně opuštěno a dnes v něm žije jen několik jedinců. Uhelné doly ale hoří dodnes a podle odhadů budou hořet ještě dalších 250 let.
    Pensylvánské město Centralia. V uhelných dolech pod městem hoří požár
    Autor: Profimedia.cz
  • 10.

    Voodoo tržnice – Akodessewa, Togo

    Tržnice Akodessewa v africkém státě Togo se specializuje na voodoo předměty. Jde o nějvětší voodoo tržnici na světě. Najdete tu talismany, bylinky, lebky a části těl různých zvířat.
    Voodoo tržiště Akodessewa, Lomé, Togo
    Autor: Profimedia.cz
  • 11.

    Benátský ostrov duchů Poveglia

    Italský ostrov Poveglia má velmi temnou minulost. Když propukl ve středověku v Itálii dýmějový mor, na ostrov byly přiváženy tisíce mrtvol k pohřbení. Později se sem začali vozit i živí lidé, kteří se morem nakazili.  Hromady tlejících těl způsobily, že zápach byl cítit široko daleko. O několik století zde fungovala nemocnice pro mentálně postižené, v níž působil i lékař libující si v provádění lobotomií, které ale vůbec nebyly nutné. 
    Poveglia, italský ostrov kam odváželi pohřbít zaživa lidi s morem
    Autor: Wikipedia
  • 12.

    Hora křížů v Litvě

    Kryžiai Kalnas, v překladu Hora křížů, se nachází asi deset kilometrů severně od Šiauliai a jedná se o národní poutní místo všech Litevců. Dvě vyvýšeniny jsou pokryté desetitisíci křížů a místo přežilo i snahy o zničení Sověty. Citliví lidé zde prý cítí, jak jim energie prochází celým tělem.

    Hora křížů v Litvě
    Autor: Shutterstock
  • 13.

    Mumie ve vesnici Kabayan, Filipíny

    Odlehlá filipínská vesnice Kabayan ukrývá zvláštní poklad. V jeskyních po okolích jsou tu ukrytí mumifikovaní příslušníci kmene Ibaloi, ke kterým se váží děsivé pověry. Rozhodně se nevyplatí si tyto mumie rozhněvat...
    Odlehlá filipínská vesnice Kabayan skrývá zvláštní poklad – ohňové mumie
    Autor: Reprofoto Youtube
  • 14.

    Most psích sebevrahů, Skotsko

    Most psích sebevrahů, tak takhle se přezdívá mostu Overtoun ve skotské vesnici Milton, ze kterého zdánlivě dobrovolně skočilo nejméně padesát psů vstříc jisté smrti. Most byl vybudován v roce 1862, první zaznamenané sebevraždy psů se ale datují k padesátým létům 20. století. Přesné číslo psích sebevrahů není známo, hovoří se nejméně o 50 psech, některé odhady se ale zmiňují dokonce až o 600 psech!

     

    Důvod, proč se psi vrhají přes zídku do patnáctimetrové propasti, se zatím nepodařilo s jistotou určit. Ještě podivuhodnější je, že několik psů, kteří pád přežili, se po návratu na most pokusilo spáchat sebevraždu znovu. Psí sebevrazi si z rovněž neznámého důvodu vybírají na mostě vždy jedno místo, z kterého se vrhají dolů a to výklenek na pravé straně mostu.

    Most Overtoun, Skotsko
    Autor: Wikipedia
  • 15.

    Rituální jeskyně starých Mayů

    Jeskyně Actun Tunichil Muknal v Belize je krvavým místem spjatým s říší Mayů, kteří zde prováděli vražedné náboženské rituály. Smrt v ní našlo nejméně 14 lidí, z toho polovina byli nejspíš děti či teenageři. Zemřeli po tupém úderu do hlavy a jejich těla zde zůstala poházená bez pohřbu dodnes. Jedné z nalezených koster se přezdívá Křišťálová panna a šlo asi o 18letou dívku, která zemřela obzvláště krutým způsobem. Její kosti po tisíci let zkalcifikovali a dnes se na světle třpytí jako křišťál.
    Mayská jeskyně Actun Tunichil Muknal v Belize
    Autor: Profimedia.cz
  • 16.

    Hrad Leap, Skotsko

    Hrad Leap ve Skotsku je považován za prokletý. V jeho podzemí navíc bylo nalezeno tolik kostí, že dělníci při rekonstrukci museli povolat kamion.  Chodbami hradu se prý pohybují duchové. Aby ne, když zažil několik masakrů a dokonce i bratrovraždu.
    Hrad Leap, Irsko
    Autor: Profimedia.cz
  • 17.

    Pohřebiště Chauchilla v Peru

    Pohřebiště Chauchilla je vzdálené asi 30 kilometrů od peruánské Nazcy. Hřbitov byl založen kolem roku 200 našeho letopočtu a lidé tu byli ukládáni k poslednímu odpočinku v opravdu bizarních polohách se šklebem na tváři.
    Pohřebiště Chauchilla v Peru
    Autor: Shutterstock
  • 18.

    Svatyně Tophet, Tunisko

    Svatyně Tophet v Rue Hannibal má velmi mrazivou a temnou historii. S největší pravděpodobností šlo o obětní místo v tehdejším Kartágu, kde byly jako dar bohům vražděny miminka a velmi malé děti. Archeologové objevili více než 20 000 uren, které obsahovaly popel dětí. Většina pocházela z období 4. – 2. století před n. l., kdy bylo Kartágo zmítáno válkami a povstáními.

    Tajemná svatyně Tophet v Tunisku
    Autor: Wikipedia
  • 19.

    Ostrov hadů v Brazílii

    Ilha da Queimada v Brazílii, známý též jako ostrov hadů, je zapovězené místo, na které je dokonce zakázán přístup. Obývají ho totiž tisíce smrtících hadů, podle některých odhadů tu na metru čtverečním žijí přibližně čtyři a panuje mezi nimi velká rivalita. Brazílie proto na ostrov pouští pouze vědce.
    Ostrov smrtících hadů Ilha de Queimada Grande u Brazílie
    Autor: Profimedia.cz
  • 20.

    Komunistický monument Buzludža v Bulharsku

    Megalomanský dům bulharské komunistické strany byl otevřen v roce 1981 a během několika málo desítek let se z něho stala ruina. Přístup pro veřejnost byl uzavřen kvůli propadající se střeše. Někteří dobrodruzi si ale i tak najdou cestu dovnitř.
    Opuštěné sídlo komunistické strany v Bulharsku.
    Autor: Profimedia.cz/Rebecca Lillith Bathory
  • 21.

    Město mrtvých Dargavs

    Město mrtvých Dargavs se nachází v ruské Severní Osetii a jde o rozsáhlé pohřebiště, které tvoří celkem 95 středověkých staveb. Podle místních ti, kdo do města vstoupí, se už zpátky živí nevrátí.
    Město mrtvých Dargavs v Rusku
    Autor: Profimedia.cz
  • 22.

    Nemocnice Beelitz Heilstätten v Berlíně

    Bývalá nemocnice a sanatorium Beelitz Heilstätten se nachází přibližně šedesát kilometrů od Berlína a čas ji proměnil v dům hrůzy. V dobách první a druhé světové války šlo o vojenskou nemocnici a dokonce se zde v roce 1916 léčil i Adolf Hitler. Komplex fungoval ještě v době Sovětského svazu a definitivně zanikl až v roce 2000.
    Opuštěná nemocnice Beelitz-Heilstätten v Berlíně. Tady kdysi léčili i Hitlera
    Autor: Profimedia.cz
  • 23.

    Metro v Cincinnati

    Podzemní dráha v Cincinnati se začala stavět v roce 1884, ale nebyla nikdy dokončena. Přispěla k tomu i tehdejší Velká hospodářská krize. Opuštěná, ponurá a chátrající podzemka dnes slouží jen zvědavým turistům.
    Rozestavěné metro v Cincinnati
    Autor: Wikipedia
  • 24.

    Zavěšené rakve, Sagada (Filipíny)

    Na filipínském ostrově Luzon se nachází pořádně děsivé pohřebiště. V malé vesničce Sagada najdete na skále pověšené rakve s ostatky nebožtíků. Tento způsob pohřbívání se používá dodnes, ale musíte splnit přísné požadavky. Mimo jiné člověk musí být sezdaný a musí mít vnoučata.
    Zavěšené rakve, Sagada, Filipíny
    Autor: Shutterstock
  • 25.

    Pripjať, Černobyl

    Kdysi tu bydlelo skoro 50 tisíc lidí, ale to se vše změnilo jedné osudné noci, konkrétně 26. dubna 1986, kdy došlo k výbuchu jaderné elektrárny Černobyl. Po katastrofě byla vyhlášena evakuace a poté zde skoro vše zůstalo tak, jak to tamní obyvatelé zanechali. Dnes je z Připjati město duchů - mrtvá a neobydlená zóna.
    30 let od výbuchu v Černobylu: Pripjať, město mrtvých nadějí
    Autor: Alexandr Malachovský

     

    VÍCE FOTOGRAFIÍ NALEZNETE V GALERII:

    Fotogalerie
    40 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

naidka: Ještě jim tam chybí Chánov a Lunik IX.

(25. 06. 2016 20:04)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy