Cala Mariolu, Sardínie - Baunei

Sardinská pláž Cala Mariolu je přístupná pouze po vodě. Malebná pláž zařízlá mezi vápencové skály je rájem především pro šnorchlující.

Lodě k ní vyplouvají z několika okolních středisek, cena lístku na zpáteční cestu se ovšem pohybuje kolem 50 euro.

Cala Mariolu, Sardínie - Baunei
Autor: Profimedia.cz

 

Pláž La Pelosa, Sardinie - Slintino

I bělostná pláž La Pelosa se nachází na Sardinii. V zájmu ochrany prostředí je pak v turistické sezóně vstup na pláž zpoplatněn a počet osob omezen. V ceně vstupenky je ovšem i využití sprch a toalet na pláži. Vstupenky je možné si zarezervovat online na oficiálních stránkách.

Na pláži zároveň platí řada zákazů a nařízení:

  • Zákaz pohazování odpadků
  • Zákaz odnášení písku, kamenů a mušlí
  • Zákaz používání mýdla a šampónu
  • Zákaz plážového prodeje
  • Zákaz vstupu psům
  • Je nutné dát mezi ručník a písek další podložku
  • Před odchodem je nutné si opláchnout nohy

Pláž La Pelosa, Sardínie - Stintino
Autor: Shutterstock

Pláž Tropea, Kalábrie - Tropea

Pláž Tropea leží na samém jihu pevninské Itálie. Kalábrie je region ležící proti Sicílii na špičce italského poloostrova. Samotná pláž je dlouhá 4 kilometry a svažuje se přímo do azurové vody Tyrhénského moře.

Pláž Tropea, Kalábrie - Tropea
Autor: Shutterstock

Spiaggia dei Conigli - Lampedusa

Pláž Spiaggia dei Conigli se nachází na ostrůvku Lampedusa. Ten přitom leží jižněji, než části afrického pobřeží. Samotná pláž pak návštěvníky uchvátí svým bílým pískem a průzračným mořem.

Pláž je zároveň jedním z mála míst, kde hnízdí mořské želvy karety obrovské. Přístup na pláž je navíc omezen. Každý den na pláž mohou dva turnusy:

  • Ranní 8:30-13:30
  • Odpolední 14:30-19:30

V každém turnusu může být maximálně asi 550 lidí. Vstup je možné si zarezervovat online na stránkách přírodní rezervace, jejíž je pláž součástí. Kromě toho je každý den v každém turnusu vymezeno 150 míst pro ty, co přijdou přímo ke vstupu na pláž. Zároveň je nezbyté, aby se na pláži dodržovala řada pravidel:

  • Pohybovat se pouze na vymezených částech pláže
  • Dodržování klidu (zákaz repráků, rádií, míčových her a hry vyžadující použití pálek)
  • Zákaz používání rozkládacích židlí, lehátek, markýz nebo nafukovacích matrací.
  • Zákaz vstupu psů
  • Zákaz kouření
  • Zákaz rybaření
  • Zákaz používání dronů

Vzhledem k obtížnému přístupu se nedoporučuje vstup lidem, kteří mají problémy s motorikou nebo rovnováhou. Pro přístup je zároveň nutné vzít si pevné boty vhodné pro chůzi po kamenitém a kluzkém podloží.

Spiaggia dei Conigli, Sicílie - Lampedusa
Autor: Natursports / Shutterstock.com

Cala Rossa - Favignana

Další ikonickou pláží je pláž v Červené zátoce (Cala Rossa) na ostrůvku Favignana, který leží u pobřeží Sicílie. Přístup k pláži je ovšem náročnější a pro sestup na ní se doporučuje pevná obuv.

Na pláži zároveň nenajdete žádné občerstvení nebo bary. Pokud zde tak plánujete strávit celý den, je nutné kromě ručníků a opalovacího krému zabalit i dostatek pití a jídla.

Cala Rossa, Sicílie - Favignana
Autor: Shutterstock

Cala Goloritze, Sardinie - Baunei

Pláž Cala Goloritze se ukrývá pod útesy na východním pobřeží Sardinie. Z vnitrozemí je přístupná po náročném treku, na který by především nezkušení turisté neměli vyrážet sami.

K pláži se ovšem zároveń dá dostat lodí z okolních přístavů.

Cala Goloritze, Sardínie - Baunei
Autor: Profimedia.cz

Baia del Silenzio, Ligurie - Sestri Levante

Pláž v Zátoce ticha (Baia del Silenzio) se nachází přímo v letovisku Sestri Levante na italské riviéře. Pláž se nachází na jedné straně malého poloostrova. O její kráse přitom psal už slavný básník lord Byron.

Jen několik metrů tak návštěvníky dělí od Zátoky pohádek. Ta je pojmenována na počest dalšího literárního velikána. Oblíbil si ji dánský pohádkář Hans Christian Andersen.

Bay of Silence, Ligurie - Sestri Levante
Autor: Shutterstock

Spiaggia Porto Selvaggio, Apulie - Nardo

Pláž Porto Selvaggio najdeme v Apulii na samém jihu Itálie. Nachází se přitom v regionální přírodní rezervaci stejného jména. Na pláži tak není žádná vybavenost a vzhledem k tomu, že se nachází dál od měst na ní návštěvníci zažijí klidné prostředí.

Spiaggia Porto Selvaggio, Apulie - Nardo
Autor: Shutterstock

Pláž La Cinta, Sardíiie - San Teodoro

U sardinského letoviska San Teodoro najdeme tříkilometrovou pláž La Cinta. Ta leží na úzké kose, která takřka uzavírá lagunu, která se stala rájem plameňáků a dalšího mořského ptactva, které tak lze od pláže snadno pozorovat.

Pláž La Cinta, Sardínie - San Teodoro
Autor: Shutterstock

Porto Giunco, Sardinie - Villasimius

Pláž Porto Guinco najdeme přímo v letovisku Villasimius na Sardinii. Vzhledem k jejímu ideálnímu umístění ovšem v létě bývá přeplněná turisty.

Porto Giunco, Sardínie - Villasimius
Autor: Shutterstock

Santa Maria dell' Isola, Kalábrie - Tropea

Nedaleko již zmíněné pláže v letovisku Tropea se nachází další z malebných italských pláží. Starnou od hlavní pláže pod útesem na němž se tyčí kostel svaté Marie.

Santa Maria Dell' Isola, Kalábrie (Itálie)
Autor: Profimedia.cz
Fotogalerie
13 fotografií