Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku řádí falešní policisté, Chorvati vás okradou v restauraci. Nač si dát pozor na cestách?

/
  • Na co si dát při cestování pozor?
    12. února 2016 ● 19:11

    Cestování se může jako mávnutím kouzelné hůlky změnit v horor, pokud se stanete obětí zlodějů a podvodníků, kteří cílí na neznalé turisty. Napříč Evropou mají tito kriminálníci různé fígly, jak nebohé cizince okrást. V Česku řádí falešní policisté, v Chorvatsku vás můžou okrást v restauraci a v Itálii pozor na dálniční odpočívadla. Pojišťovna AIG uveřejnila seznam nejčastějších podvodů v různých evropských zemích. Na co si dát při cestování pozor, abyste se nestali obětí i vy?

  • 1.

    Chorvatsko

    Některé bary a restaurace, zejména ty určené pro pány, napaří turistům při placení obří přirážku. Pokud ji nemůžete zaplatit, doprovodí vás k bankomatu a vyhrožují vám. Pojišťovna AIG proto varuje turisty, aby si nenechávali doporučovat podniky od taxikářů, protože ti se obvykle těchto podvodů účastní. Turisté by měli navštěvovat jen podniky, které si prověří například na internetu.

    Ilustrační snímek
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Polsko

    V Polsku si turisté musí dávat pozor na podvodníky z řad taxikářů. Po městě totiž jezdí taxikáři bez licence, kteří se pohybují zvláště kolem letiště a turistických památek. Tito podvodníci pak turistům tvrdí, že jim nefunguje taxametr a cestu pořádně předraží. Turisté by měli při přepravě využívat vždy pouze licencované taxikáře.

    V kufru odstaveného a zakrváceného taxíku našli jablonečtí policisté tělo taxikáře. (Ilustrační snímek)
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Nizozemsko

    Podvodníci v Nizozemsku využívají k okradení turistů rozptýlení. Jeden z nich k turistovi přistoupí a pod falešnou záminkou upoutá jeho pozornost. Zatímco s ním turista konverzuje, další podvodník ho nenápadně okrade. Děje se tak zejména v restauracích a AIG proto turistům radí, aby své věci měli vždy pod dohledem a nevěšeli je třeba na židle.

    Mladík přepadl seniorku a vláčel ji za sebou po zemi: Zachránil ji mladý muž.
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Španělsko

    Španělští podvodníci se pokouší na turistech obohatit pomocí falešným poplatků. K turistům přistoupí na hraničním přechodu a s falešným průkazem požadují zaplacení „vstupního poplatku“. Děje se tak zejména na přechodu do Gibraltaru. AIG turistům radí, aby se zamkli v autě a tyto podvodníky ignorovali.

    Hraniční přechod do Gibraltaru
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Maďarsko

    Maďarští podvodníci se pokouší turisty okrást prostřednictvím padělaných peněz. Pro většinu cestovatelů je maďarská měna, forint, velmi nepřehledná a některé směnárny a řidiči taxíků toho zneužívají. Turisté by si měli dávat dobrý pozor, jestli jim nebyly vráceny falešné bankovky, nebo bankovky z okolních států.

    Maďarský forint
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Itálie

    V Itálii řádí podvodníci na dálnicích. Kriminálníci na odpočívadlech turistům propíchnou pneumatiku a pak jim nabízí pomoc s výměnou. Mezitím ale nebohé turisty okradou. AIG varuje zejména před úseky mezi Neapolí a Salernem.

    Ilustrační snímek
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Francie

    Ve Francii se potýkají se stejným problémem jako u nás. Turistům se může stát, že je obklopí malé děti, které předstírají, že jsou hluchoněmé, a žádají po nich, aby podepsali petici. Posléze si řeknou i o peníze na charitu. Celé je to ale podvod!

    Formulář
    Autor: Policie ČR

  • 8.

    Česko

    V Česku by si turisté podle pojišťovny AIG měli dávat pozor na falešné policisty. K oběti nejdříve přistoupí podvodník a nabízí turistovi k prodeji něco nezákonného, pak se zničehonic objeví falešný policista v civilu a po turistovi požaduje doklady a peněženku. Oběť většinou končí bez peněženky. Nejlepší ochranou je podle AIG falešnému policistovi nabídnout, že spolu půjdete na nejbližší policejní stanici.

    Ilustrační snímek
    Autor: Profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

moiaza:  Co se zlodějen týče, nemá český národ konkurenci.Spolehlivě vás okradou všude. To je v tomto státě jistota.

(13. 02. 2016 08:38)

Azuritek: No nevím, všude je něco, ale teda to okrádání turistů v podnicích mi přijde hodně přitažené za vlasy. Jako každý si přece může kontrolovat, co mu do objednávky píšou přece... Spíš pozor na turisty zloděje. I tady http://chorvatsko.ubytovanivchorvatsku.cz/bezpecnost-cestovani/ o tom píšou, že v zápdní Istrii jsou třeba vyhlašení italští "turisté", kteří tam jezdí jen krást. Tak bych řekla, že Chorvatsko nebezpečné není, dokonce se tam cítím bezpečněji než u nás. Nehledě na vyhlášené oblasti ČR, kde si člověk není jistý ani za bílého dne (Chánov, Praha...) Prostě všude oči otevřené a dávat si pozor.

(12. 02. 2016 22:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy