S omezením leteckého provozu počítá i Belgie a Německo. Omezení se dotýká i linek z Prahy a Bratislavy. Podle sdělení mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové aerolinie zrušily řadu odletů z Ruzyně.

Opatření následovala po upozornění odborníků, že sopečný popel s malými úlomky kamínků, ledu a písku může nejen výrazně snížit viditelnost, ale ohrozit i motory letadel.

Británie uzavřela zcela svůj letecký prostor od místního poledne. Dánsko udělá totéž od 18:00.

Ohromný oblak prachu, ledové drti a písku chrlí sopka na ledovci Eyjafjallajökull
Autor: ČTK

Pražské letitě ruší lety

Pražské letiště má zatím nahlášeno zrušení letů do Osla, Edinburghu a Londýna, neodstartovalo rovněž letadlo ČSA z Manchesteru do Prahy. ČSA a British Airways (BA) zrušily všechny odpolední lety do Londýna, po jednom letu zrušily Norwegian (Oslo) a Jet2 (Edinburgh). "Situaci pečlivě sledujeme, reagovat na ni budeme flexibilně," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. BA hodlá obnovit své lety nejdříve v pátek ráno.

Bratislavské letiště

Bratislavské letiště informovalo, že dopoledne zrušilo lety do Londýna a Dublinu. Neuskuteční se ani odpolední lety do Londýna, Liverpoolu a Birminghamu. Zrušené lety provozuje nízkonákladová letecká společnost Ryanair. Ta oznámila zastavení letů v Británii, Irsku a Skadinávii.

Láva se přelévá přes okraj kráteru
Autor: ČTK, EPA

Problémy mají i severské země

V Norsku byla zcela zastavena letecká doprava nejprve na severu a západě země, poté i v metropoli Oslu. Ve Švédsku je také zastaven zcela letecký provoz na severu, ve Stockholmu a na dalších místech je zatím jen omezen. Letecká doprava byla také omezena v Irsku. Bruselské letiště sdělilo, že nejspíš bude muset od 16:00 SELČ také pozastavit činnost. To samé hlásí úřady v severozápadním Německu. Desítky letů již preventivně zrušilo letiště v Amsterodamu.

Naopak islandské úřady oznámily, že místní letiště jsou po středeční uzavírce již plně v provozu, jelikož nebezpečný oblak odešel.