Majitel licence se kvůli klesajícím příjmům ukončit činnost, a to už tento víkend. Na Islandu jsou všehovšudy tři restaurace McDonald's, všechny v hlavním městě Reykjavíku.

"Ekonomická situace nám to zkrátka až moc prodražila," řekl šéf společnosti Lyst Hr. Magnus Ogmundsson. Lyst Hr. je držitelem licence k provozování restaurací McDonald's na Islandu a Ogmundsson tak reagoval na fakt, že už nemůže tolerovat důsledky propadu kurzu islandské koruny.

Big Mac se v Reykjavíku nyní prodává za 650 islandských korun (asi 91 Kč). Aby měl podnik alespoň mírný zisk, musel by cenu zvýšit o 20 procent, tedy na zhruba 780 islandských korun (asi 110 Kč).

Islandský Big Mac by se tak po zdražení stal jednoznačně nejdražší na světě. Podle letošního žebříčku Big Mac Index, který každoročně sestavuje časopis Economist, je v současné době Big Mac nejdražší ve Švýcarsku a Norsku, kde stojí v přepočtu kolem 99 Kč.

První Big Mac, který se na Islandu v roce 1993 objevil v prodejiochutnal tehdejší premiér David Oddsson. Ten se později stal guvernérem islandské centrální banky, letos ale musel z jejího čela odstoupit. Veřejnost byla značně rozhořčena jeho údajnou neschopností vypořádat se s dopady krize. Island je jednou z největších obětí současné finanční a hospodářské krize.