Informovala o tom agentura Reuters. Počet turistů v nejnavštěvovanějším městě na světě podle oficiálních statistik klesl od ledna o 17 procent ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce. Čelit náhlému propadu počtu turistů a zvýšit příjmy plynoucí z cestovního ruchu mají zvláštní stánky, umístěné na nejoblíbenějších místech ve městě. Výletníky v nich budou vítat týmy "velvyslanců úsměvu" . Projekt vytvořený místní radou pro turismus podpořily stovky bruslařů, kteří se v neděli večer na náměstí Vendôme v centru města postavili do formace znázorňující obrovský úsměv.

"Musíme pracovat na jednoduchých nápadných dojmech. Nic není tak vypovídající jako úsměv," řekl předseda rady pro turistiku Paul Roll.

Podle květnového průzkumu provedeného cestovním serverem TripAdvisor je Paříž městem s nejvíce přeceněnou pověstí v Evropě. Podílí se na tom vysoké ceny a nepříjemní obyvatelé.

Zakladatel sdružení pro turistiku Daniel Fasquelle řekl, že je to záležitostí všech společenských vrstev ve Francii. "Turistický průmysl dosud zajišťoval asi dva miliony pracovních míst. Jestli chceme, aby zůstal hlavním hospodářským sektorem, musí se o to zasloužit každý - odborníci, političtí představitelé i sami Francouzi." řekl.

"Když se v Paříži ztratí americký turista, tak ho budeme zdvořile informovat, když bude v severní Francii hledat cestu člověk se vzezřením Angličana, nebudeme na něj v autě netrpělivě troubit," prohlásil.

Paříž se o udržení přízně návštěvníků snaží víc než doporučením, že Pařížané by se měli víc usmívat. Třídu Champs-Elysées, označovanou za "nejkrásnější třídu na světě", mohou lidé navštívit také virtuálně, na stránkách www.champselysees.org. Připravují se také plány na výstavbu řetězce luxusních hotelů. Státní tajemník pro turistiku Hervé Novelli počítá v boji za záchranu turistiky se zákonem o snížení daní pro restaurace, který vstoupil v platnost 1. července.