Kvalita vody se kraj od kraje liší. Zákaz koupání již platí na Plumlově na Prostějovsku, v rybníku Peklo v Polné na Jihlavsku a na přehradě Skalka u Chebu.

V Jihočeském kraji přívalové deště a povodně negativně ovlivnily kvalitu vody ve většině koupališť. Hygienici proto koupání v těchto dnech příliš nedoporučují. Nejhorší kvalitu vody zjistili ve Vojníkově na Orlíku a v rybníce Vajgar, naopak nejlepší ve Staňkovském rybníce.

Maminku Denisu s malou Sofinkou (2,5) včera Blesk zastihl u Hostivařské přehrady. "Už to na koupání moc není, ale jsme otužilé, protože jsme z Jizerských hor," uvedla maminka.
Autor: Jiří Rubeš

Kvůli sinicím hygienici nedoporučují koupání ani v rybníku Pávov v Jihlavě, ve Velké přehradě v Sedlicích na Pelhřimovsku a v pražském koupališti Džbán. I v koupališti Podhájí v Horšovském Týně na Domažlicku a v rybníku Hnačov na Klatovsku se voda zhoršila natolik, že je nevhodná ke koupání. To platí i o nádrži České údolí u Plzně. Ostatní přírodní koupaliště v Plzeňském kraji mají dobrou vodu. Na Šídlovském rybníku v Plzni plavání ale znepříjemňují vodní rostliny, které prorostly na hladinu.

Bez obav se mohou lidé koupat i ve většině středočeských koupališť a vodních nádrží. Jedincům s citlivou kůží, kteří se budou oddávat vodním radovánkám na Orlické přehradě, hygienici však doporučují po koupání sprchu. Kvalita vody se tam mírně zhoršila, díky chladnějšímu počasí se ale zlepšuje.

V Ústeckém kraji je voda ve většině koupališť a přírodních nádrží v pořádku, nedostatky objevili hygienici pouze ve Varvažově na Ústecku. Kvůli zhoršené jakosti vody by se tam neměly koupat především děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

V Praze s výjimkou koupaliště Džbán mohou lidé zavítat na kterékoli jiné přírodní koupaliště. Důsledkem déle trvajícího chladného počasí a častých dešťů je v nich voda vhodná ke koupání.

196810:gallery:true:true

Čistá voda je i v přírodních koupalištích Pardubického a Královéhradeckého kraje. V některých místech podle hygieniků rozbory prokázaly pouze zhoršenou průhlednost vody.

V Libereckém kraji se lidé bez obav z toxických sinic mohou koupat ve všech rekreačních nádržích. Někde je sice voda kvůli řasám zelenější než obvykle, to ale nijak neohrožuje lidské zdraví.

Zatím neomezené možnosti mají i milovníci koupání na přírodních plážích na jihu Moravy. Musejí ale počítat s tím, že někteří provozovatelé koupaliště vůbec neotevřeli, část nádraží je letos upuštěných nebo zcela vypuštěných. Navíc kvalita vody není na některých místech nejlepší, přesto zůstává řada nádrží s čistou vodou. Lidé s citlivou pokožkou by se ale měli vyhnout rybníku Olšovci na Blanensku. Voda je tam podle posledních rozborů nevhodná ke koupání

V Olomouckém kraji se lidé zcela bez obav mohou koupat v jezerech Poděbrady u Olomouce. V Moravskoslezském kraji hygienici tentokrát vzorky vody z vodních ploch a nádrží ve volné přírodě neodebírali. Důvodem jsou nedávné záplavy a přívalové deště.