Zatímco nedávno ve velehorách zahynuli dva jiní čeští horolezci, o desítky let starší Báňa dobyl nejvyšší vrchol Ameriky bez problémů. Přitom v tomto měsíci odchází do důchodu.

„Splnil jsem si svůj životní sen. Největší strach jsem měl z puchýřů na nohou. Ty mi ale naskákaly na obličeji spáleném od slunce, protože jsem podcenil mazání. Jinak jsem zdravotní problémy neměl,“ prozradil exkluzivně Blesku Vladimír Báňa. Jako jediný Čech byl v nejpočetnější skupině lidí z Evropy, která kdy spolu stála na vrcholu Aconcaguy. Pokořil ji společně se Slováky.
S vysokohorským horolezectvím přitom začal až na stará kolena, když se mu blížila šedesátka.

Fotogalerie
4 fotografie


Na zdolání nejvyššího štítu And, kde už zahynula spousta lidí, se nějak zvlášť nepřipravoval. „Předtím jsem vyšlapal desetkrát Lysou horu. Nejde o fyzickou sílu, ale o schopnosti organismu se dobře adaptovat,“ podotknul Báňa.

Výstup na Aconcaguu (6962 m) je považován za jeden z nejnebezpečnějších na světě. Těm, kteří ji pokoří, se přezdívá novodobí dobrodruzi. Kvůli obrovským teplotním změnám o 60 stupňů Celsia je dole plus 36 a nahoře minus 26. Nebezpečná je hora zejména kvůli specifickému úkazu zvanému Viento Blanco, větrnému víru, který přichází náhle, dosahuje 200km rychlost a uvnitř má teplotu přes mínus 30 stupňů Celsia.

„V Tichém oceánu se vypařuje velká vodní masa a sráží se nad horou s horkým vzduchem z pamp,“ vysvětlil Báňa. Nejhorším zážitkem při výstupu na Aconcaguu bylo pro něj setkání s mrtvými horolezci. „Zrovna jednoho snášeli v plechové vaně. Zabil ho kus kamene. Hory znamenají obrovskou pokoru,“ dodal horolezec.

Nejhorší chvíle Vladimír Báňu teprve čekaly. Poté co pokořil nebezpečnou horu, dostal se i zdárně dolů. Právě při sestupu přitom čekají na horolezce nejtěžší momenty končící i smrtí, protože jim už nestačí síly.

Po sestupu Báňa relaxoval pod Aconcaguou v termálních koupelích, a z 1,2 metrů spadnul tak nešťastně, že si málem zlomil vaz! "Způsobil jsem si těžké pohmožděniny zad, že mě dávali několik dnů dohromady, abych se mohl vrátit domů. Jaký je to paradox. Slezu tak nebezpečnou horu a málem se zabiju pod ní v termálech,“ konstatuje horolezec.