Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakouští záchranáři vyzvedli zraněné Čechy z Grossglockneru: V takovém bivaku horolezci strávili dvě noci!

Autor: pma, ČTK - 
6. února 2024
12:10

V neděli uvázli na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner dva čeští horolezci (25 a 39). V nadmořské výšce 3200 metrů panoval silný vítr a padající kameny na severní stěně hory Čechy dokonce poranily. Muži tak museli přečkat noc ve speciálním bivaku, než je v úterý ráno vyzvedl záchranářský vrtulník a předal je do péče lékařů.

Čeští horolezci ve věku 25 a 39 let zavolali v neděli večer na tísňovou linku a uvedli, že je na severní stěně Grossglockneru zranil padající kámen. I přes svá zranění se ale dokázali dostat k bivaku ve výšce asi 3200 metrů, odkud se záchranáři komunikovali skrze mobilní telefon. 

Okamžitá záchrana zraněných mužů ale nebyla kvůli silnému větru možná. Výstup po zemi by trval mnoho hodin a záchranáři od něj po dohodě s Čechy upustili.

Horolezci tak zůstali v bivaku na vrcholku Grossglockneru. Ten byl podle rakouského deníku Kronen Zeitung vybudován v roce 1958 a před čtyřmi lety prošel rozsáhlou rekostrukcí. „Nový bivak nyní pojme až dvanáct lidí. V případě nouze se do něj pravděpodobně vměstná ještě několik dalších,“ uvedl předseda alpského spolku Ernst Riegler. Uvnitř dobře izolovaného bivaku najdou lidé postele, deky a polštáře.

Podle horského záchranáře Klause Brandstättera byli tuzemští horolezci opravdovými profesionáli a věděli, co se jim po cestě může stát. „Češi chtěli uskutečnit zimní výstup na svah Mayerl. Ten je strmý až na 70 stupňů a nachází se na severní stěně Glockneru. Tito Češi jsou opravdoví alpinisté a rozhodně jim nevadí, že musí čekat na pomoc pár hodin v bivaku," vyjádřil se v pondělí horský záchranář. 

Muži v bivaku strávili dvě noci, než byli v úterních ranních hodinách na laně navijáku spuštěném z policejního vrtulníku přepraveni na vyhlídku Franz-Josefs-Höhe, odkud je pak vyzvedl vrtulník záchranné služby.

Členové alpského spolku znovu připomněli, že přístřešek slouží pouze jako bezpečný přístav pro horolezce, kteří se ocitli v nouzi jako dvojice Čechů. „Nejde o cíl romantických výletů,“ informovali veřejnost. 

Video  Blesk Podcast: Horolezci Holečkovi při výstupu umřel kamarád. Hory chyby neodpouští, říká  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Varaza novaková ( 6. února 2024 20:48 )

A co jim tam chybělo? Lidi jsou dnes rozcapený a nic nevydrží.

profano ( 6. února 2024 13:30 )

No bóže, vždyť to vypadá jak v hotelu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání