Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Boj o život mezi regály: Milan zkolaboval během nákupu, srdce se mu rozbušilo až před přistáním v nemocnici

Autor: VaB - 
8. ledna 2024
19:15

Pro Milana a jeho rodinu to měl být normální den. Dopoledne si byl zaplavat, poté si zašli společně na nákup. Muži se ale zničehonic zastavilo srdce a začal boj o jeho život. Nejprve ho na zemi v obchodě oživovali svědci, poté i pozemní a letecká posádka záchranné služby. Vrtulník přistál přímo na parkovišti. Milana se podařilo zachránit, začátkem prosince už děkoval všem, kteří se o něj postarali.

Milan si 26. listopadu zašel s rodinou na Náchodsku na nákupy, ještě si předtím byl zaplavat a nic nenasvědčovalo tomu, že se mu za pár hodin obrátí život vzhůru nohama. V průběhu nakupování se mu zčistajasna zastavilo srdce.

Následoval telefonát na linku 155 a instrukce operátorky k tomu, aby svědci co nejdřív začali s resuscitací. „Zároveň na místo vyráží záchranáři s lékařem ze základny v Náchodě. Za pár chvil vzlétá z královéhradecké základny také Kryštof 6. Sanitky jsou na místě za čtyři minuty, přesto to všem zúčastněným připadá jako celá věčnost,“ popisují záchranáři z Královéhradeckého kraje.

Záchranáři ihned po příjezdu navazují na laickou první pomoc, podávají výboje, léky, ale nic nepomáhá. Milanův srdeční oběh se nedaří znovu obnovit. Lékař letecké záchranné služby ho na místě připojuje na plicní ventilaci a za kontinuální resuscitace odlétají směr nemocnice v Hradci Králové. „Už před startem lékaři aktivují tým pro mimotělní resuscitaci. Jeho zásahu ale nakonec nebude třeba. Milanovo srdce totiž těsně před přistáním vrtulníku začne pracovat,“ dodávají s tím, že pacienta následně předávají na katetrizační laboratoř. Díky fungujícímu systému Milan nakonec přežil.

„S velkým potěšením jsme jej navštívili šestého prosince na jednotce intenzivní péče a pořídili fotografii spolu s úžasným týmem zdravotníků, kteří o něj po celou dobu pečovali. Druhý den naše posádka Milana převezla na spádovou internu,“ doplňují záchranáři a připojují i fotografie z místa záchrany, ale i z nemocnice. Na závěr popřáli Milanovi a jeho rodině krásné Vánoce.

Video  Záchrana života ve Zbraslavi  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání