Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dětská nevěsta Samira zavraždila násilnického manžela: Kvůli tchyni s tchánem ji popravili

Samira Sabzianová je další popravenou ženou v Íránu.
Samira Sabzianová je další popravenou ženou v Íránu.  (Autor: Twitter.com/ Mahmood Amiri-Moghaddam)
Autor: pma - 
26. prosince 2023
16:27

Ve středu byla ve věznici v íránském městě Karadž popravena devětadvacetiletá Samira Sabzianová. Před deseti lety se provinila vraždou manžela, který ženu od společného sňatku v jejích pouhých 15 letech fyzicky napadal a týral. O trestu smrti rozhodla podle práva šaría Samiřina tchyně s tchánem, kteří si po činu osvojili Íránčiny děti.

Samiře Sabzianové bylo teprve patnáct let, když ji její rodina provdala jako dětskou nevěstu za mnohem staršího muže. Po svatbě měl Íránec začít vyvíjet proti Samiře velké fyzické násilí. V tom dospívající dívka žila několik let, než se v devatenácti letech rozhodla své bolesti zamezit a násilnického manžela v roce 2013 zavraždila.

Od té doby byla Samira uvězněná ve vězení ve městě Karadž, kde čekala na svůj trest. Za tu dobu se jen jednou shledala se svými dětmi. Do péče potomky dostali rodiče zavražděného Íránce, kteří si nepřáli, aby se děti s matkou stýkaly.

Rodina zavražděného muže měla podle íránského portálu IranWire na výběr, zda po Samiře bude chtít za synovu smrt finanční odškodné či budou požadovat trest smrti. Postupuje se tak na základě trestního zákoníku, který je formulován na základě práva šaría.

Tchán a tchyně si zvolili druhou možnost. Samira Sabzianová byla podle norské organizace pro lidská práva v Íránu (IHR) ve středu oběšena. „Samira Sabzianová vydržela roky genderového apartheidu, dětský sňatek a domácí násilí. Dnes (ve středu, pozn. redakce) se stala obětí popravčí mašinérie a neschopného a zkorumpovaného režimu,“ vyjádřil se po vykonání trestu smrti oběšením ředitel norské organizace pro lidská práva Mahmood Amiry-Moghaddam.

Podle íránských zákonů nemohou ženy zažádat o rozvod, a to ani v případě, že v domácnosti dochází k fyzickému či psychickému násilí. Írán se každoročně umisťuje na první příčce výčtu států, kde dochází k popravám žen. V roce 2022 bylo v zemi podle oficiálních dokumentů popraveno 16 žen, v letošním roce je číslo o dvě oběti vyšší. 

Video  Češka o vraždě Mahsy (†22) a životě žen v Íránu: Brutální postup proti dívkám a tvrdé tresty  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5634767 ( 7. ledna 2024 13:49 )

Rozhodně to nemůže být normální národ. Proč svět nezasáhne proti takovým zvěrstvám, mučit dívky od mužských ??? Jsou to pedofilové kterým nahrává to debilní náboženství, ženy jsou pro ně jen vagíny na množení dalších vrahů a zabijáků.V tomto případě by národy měly zasáhnout, vždyť jde o malé děti-holčičky!! I kdyby byly plnoleté tak nemůžou mužský týrat a mučit manželky. 👎 Je to nelidské a bestiální chování. 👎

MADONNA ( 28. prosince 2023 10:21 )

Jo, ale díky komu se můžou do Evropy valit.

Eva Komárková ( 27. prosince 2023 16:32 )

Tohle se nám cpe do Evropy

krasomila ( 27. prosince 2023 16:16 )

Stejně by s ním měla prd život, dobře že ho kuchla, jen příště měla i tchyni s tchánem a neměla by problém. 👍

Megera z Makrel ( 27. prosince 2023 10:57 )

Presne tak!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání