Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Luxusní jachtu oligarchy Medvedčuka vydraží ve prospěch Ukrajiny. Má cenu 4,5 miliardy

Autor: ČTK, lig - 
2. prosince 2022
21:01

Luxusní jachta ukrajinského oligarchy s vazbami na Kreml Viktora Medvedčuka, kterou začátkem tohoto roku zabavilo Chorvatsko, bude vydražena ve prospěch Ukrajiny, uvedla vláda v Kyjevě s odvoláním na údajné rozhodnutí chorvatského soudu. Odhadovaná cena plavidla je 200 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Podle deníku The Guardian by se jednalo o první takovou transakci od chvíle, kdy západní vlády v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu uvalily sankce na stovky oligarchů. Chorvatské úřady se k záležitosti zatím nevyjádřily.

Soud v chorvatském Splitu podle ukrajinské vlády rozhodl, že Medvedčukova 92metrová jachta Royal Romance by měla být převedena do vlastnictví ukrajinské agentury pro vymáhání a správu majetku (ARMA). Ta následně „zachová její ekonomickou hodnotu prodejem v dražbě“.

Osmašedesátiletý oligarcha a prokremelský politik Medvedčuk byl v dubnu zatčen na Ukrajině a posléze vydán do Ruska v rámci rozsáhlé výměny zajatců. Ruský prezident Vladimir Putin je kmotrem jeho dcery Darji. Medvedčukova proruská strana Opoziční platforma - Za život byla po zahájení ruské invaze úředně zakázána.

Ukrajinská vládní agentura ARMA, která má za úkol „vyhledávat, sledovat a spravovat majetek pocházející z korupce“, uvedla, že její agenti v listopadu přijeli do Chorvatska a „zkontrolovali zadrženou jachtu patřící rodinným příslušníkům poslance a jednoho z vůdců zakázané politické síly na Ukrajině“.

„Je třeba zdůraznit, že nakládání se zabaveným majetkem, který se nachází v hranicích cizí jurisdikce, je unikátní situací a nemá obdoby nejen na Ukrajině, ale ani v mezinárodní praxi,“ uvedla ARMA.

Na žádost amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohledala v polovině listopadu jachtu kotvící v Trogiru nedaleko Splitu chorvatská policie, uvedl začátkem týdne deník Jutarnji list.

Soudce Dinko Mešin podle něj řekl, že v příkazu k prohlídce Medvedčuk a jeho manželka Oksana Marčenková figurují v souvislosti s podezřením na praní špinavých peněz.

Loď Royal Romance postavila v roce 2005 nizozemská loďařská společnost Feadship. Má kajuty pro 14 hostů, místo pro 21 členů posádky a také čtyři metry široký bazén s „vodopádem na zádi“.

V září byla v Gibraltaru za 37,5 milionu dolarů (872 milionů korun) vydražena superjachta zabavená ruskému oligarchovi Dmitriji Pumpjanskému, na kterého se rovněž vztahují západní sankce. Šlo o první prodej tohoto typu od invaze Ruska na Ukrajinu. Výtěžek nicméně nešel napadené Ukrajině, ale americké bance, které ruský podnikatel dlužil.

22:06
2. 5. 2024

Vážení čtenáři, těšíme se na shledanou zase zítra, pro tuto noc se online zpravodajství k dění na Ukrajině odmlčí.

22:01
2. 5. 2024

„Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné,“ tweetuje prezident Petr Pavel. „Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ komentoval falešné webové stránky, jimiž koalice SPOLU paroduje slogan ANO a překrucuje ho na „Rusko, pro tebe všecko“.

21:20
2. 5. 2024

„Vyzýváme naše partnery ze zemí světové většiny, aby projevili ostražitost a nenechali se zatáhnout do další protiruské provokace Kyjeva a Západu, které nejsou zaměřeny na mír, ale na pokračování konfrontace s Ruskem,“ zdůraznila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Rusko se podle ní nehodlá zúčastnit nejen summitu o Ukrajině ve Švýcarsku, ale ani dalších akcí, na kterých by se probíral mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a to „ani v případě, že nás pozvou“.

Zobrazit celý online

Video  Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa