Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Ministr obrany Šojgu mimo hru? Armáda ho prý odstavila!

Autor: rc, ČTK - 
29. srpna 2022
16:58

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu byl prý odstaven na „vedlejší kolej“. Velitelé se mu neustále vysmívají, obcházejí ho a komunikují přímo s prezidentem Vladimirem Putinem. Šojgu měl navíc ztratit i přízeň samotného vůdce, jehož byl dlouholetým spojencem. Ve zprávě to uvedla britská tajná služba.

Sergej Šojgu byl na výsluní dlouhá léta a těšil se přízni Vladimira Putina. Patřil do nejužšího kruhu jeho spojenců. Ovšem zdá se, že nezdary při válce na Ukrajině mu zlomily vaz.

Britská zpravodajská služba vydala krátkou zprávu, v níž uvedla, že se Šojgu ocitá ve stále slabší pozici. „Nedávné zprávy nezávislých ruských médií tvrdily, že kvůli problémům, kterým Rusko čelí ve své válce proti Ukrajině, je nyní ruský ministr obrany Sergej Šojgu v ruském vedení odsunut na vedlejší kolej,“ tvrdí zpráva s tím, že velitelé o průběhu války prý neinformují ministra obrany, nýbrž přímo prezidenta Putina.

Jak zdůraznil i britský deník Daily Mail Ukrajina tvrdí, že ve válce Rusko přišlo o 47 tisíc vojáků. Zároveň utrpělo citelné ztráty i na vojenské technice. Během války bylo zničeno 2 tisíce tanků, 4 tisíce obrněných transportérů a 234 letadel. Deník podotýká, že Šojgu, ačkoliv se v politice pohybuje celá léta, před nástupem na ministerstvo obrany neměl dostatek vojenských zkušeností. Šojgu, jehož máma se narodila na Ukrajině, pracoval ve stavebnictví. Později se stal vedlejším funkcionářem v regionální komunistické pobočce.

Postupně začal kariérně stoupat. Stal se místopředsedou Státního výboru pro architekturu a výstavbu Ruské federace. V roce 1991 byl jmenován ministrem pro mimořádné situace a získal čestný titul generála. V roce 2012 se chopil funkce ministra obrany. Spolu se Sergejem Lavrovem byl považován za nejbližšího spojence Putina. „Ruští důstojníci a vojáci s bezprostředními zkušenostmi z války pravděpodobně běžně Šojgua zesměšňují za jeho neúčinné vedení,“ dodává zpráva.

Britská vláda zveřejňuje od začátku ruské invaze na Ukrajinu poznatky britské tajné služby o postupu operací. Moskva viní Londýn z šíření dezinformací.

14:09
Dnes

Česko zaznamenává zvýšené aktivity Ruska v oblasti kyberútoků a kyberšpionáže již delší dobu, registruje vyšší desítky útoků na infrastrukturu. Na možné cíle však ČR důsledně dohlíží a například s Německem si denně vyměňuje informace. O většině hrozeb se veřejnost nedozví, jsou zlikvidovány již v počátcích. Novinářům to dnes po setkání s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Pokud se podíváme na ministerstvo vnitra, tak různé útoky na naše složky nebo na naše systémy jako takové jsou v různé míře na denní bázi,“ uvedl ministr.

14:07
Dnes

Některé české instituce byly od loňského roku cílem útoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob a jejich zaměření odpovídaly profilu aktivit skupiny APT28, která je spojována s ruskou vojenskou tajnou službou GRU, uvedlo ministerstvo zahraničí na základě informací zpravodajských služeb. Česko s mezinárodními partnery zásadně odsoudilo aktivity skupiny APT28, jež podle úřadu dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

„Česko je opakovanými kybernetickými útoky státních aktérů znepokojeno. Jsme odhodláni na toto neakceptovatelné jednání důrazně reagovat společně s evropskými i mezinárodními partnery,“ uvedlo ministerstvo. Vyzvalo Ruskou federaci, aby těchto aktivit zanechala.

Dotčené subjekty podle úřadu obdržely technická doporučení a nabídku na spolupráci na zvýšení bezpečnostních opatření. Skupiny APT28 se týkala i operace Dying Ember, kterou v lednu vedly Spojené státy. O zapojení Česka do operace informoval v únoru premiér Petr Fiala (ODS).

14:02
Dnes

„Podařílo se odhalit skupinu APT28 stojící za kybernetickými útoky na ČR! Je nutné vyslat jasný signál nejen Rusku, ale i ostatním potenciálním útočníkům, že kybernetické útoky namířené proti ČR jsou zcela nepřípustné,“ tweetuje Národní  úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Zobrazit celý online

Video  Putinův ministr Šojgu navštívil ruské jednotky na Ukrajině  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa