Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Záhadná smrt tváře ruské propagandy: Novináře Litovkina uvedli do kómatu, pak zemřel!

Autor: amb - 
28. srpna 2022
20:49

Zemřel další člověk z okruhu kremelské propagandy, vojenský novinář Dmitrij Litovkin. Psal pro přední ruská prorežimní média. Před sedmi dny záhadně onemocněl a skonal, o koronavirus nešlo. 

V Moskvě nečekaně zemřel známý ruský válečný zpravodaj Dmitrij Litovkin, bylo mu 51 let. Litovkin prý náhle onemocněl a asi před sedmi dny ho hospitalizovali. Nejdřív se mluvilo o zlepšení, pak ho ale lékaři uvedli do kómatu a po třech dnech zemřel. Prý „nešlo o covid, ale nějaký druh vnitřního onemocnění,“ prohlásil jeho kolega Andrej Vaganov.

Podle Nexty se hojně věnoval kremelské propagandě. Jak uvedl polský portál Niezalezna, po smrti propagandistky Darji Duginové jde o další záhadné úmrtí člověka z okruhu ruských úřadů.

Působil v ruském deníku v Nezavisimaja Gazeta jako šéfredaktor Nezávislé Vojenské Revue (Independent Military Review), která šíří informace o „rozsahu ruské síly“.

Dále psal pro několik hlavních ruských zpravodajských agentur, včetně TASS a televizních kanálů „Zvezda“ a „Cargrad“. Sám od ruského prezidenta Vladimira Putina obdržel řadu vládních ocenění a vyznamenání, mimo jiné za zpravodajství o vojenském konfliktu v Jižní Osetii v roce 2008.

Deník Nezavisimaja Gazeta o něm uvedl: „Dmitrij Litovkin byl profesně spojený s námořnictvem, s oblastí kontroly zbrojení, s problémy přezbrojování armády nejnovějšími technologiemi. Také měl vynikající znalosti ohledně raketových zbraní různých tříd, o systémech protivzdušné a protiraketové obrany, o protitankových raketových systémech, bezpilotních letadlech a tak dále.“

„Dmitrij Litovkin byl vynikající redaktor: snadno a rychle pochopil podstatu věci, nebál se odpovědnosti a rozhodoval se bez váhání. Měl neobyčejné kouzlo a vytříbený vkus,“ dodaly noviny.

Zpráva o Litovkinovi se šířila na sociálních sítích prostřednictvím ukrajinských zpravodajských zdrojů. V neděli o tom na Telegramu informoval například Anatolij Štefan, důstojník ukrajinských ozbrojených sil.

„Zemřel Dmitrij Litovkin, známý ruský propagandista, válečný zpravodaj a redaktor Nezavisimoje Vojennoje Obozrenije,“ stálo v příspěvku. „Rusko je nebezpečné místo,“ komentoval to někdo.

Dmitrij byl syn Viktora Litovkyna, taktéž novináře a spisovatele.

V okupovaném Berďansku v pátek 26. srpna zemřel po výbuchu bomby zástupce šéfa dopravní policie  Alexandr Kolesnikov. Rusko Ukrajinu obvinilo z teroristického útoku.

Video  Medveděv hrozí Ukrajině soudným dnem: Analytik o jaderné hrozbě i cíli Ukrajinců zničit Krymský most  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa