Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Panika v Kremlu: Putin po přesných útocích na Krymu narychlo stahuje stíhačky do Ruska

Autor: tsv - 
28. srpna 2022
05:00

Podle nedávno zveřejněné oficiální zprávy Severoatlantické aliance (NATO) začala ruská armáda přesouvat své nejlepší vojenské stíhačky z anektovaného Krymu zpět na území Ruské federace. Za rozhodnutím údajně stojí série cílených útoků na infrastrukturu poloostrova, při nichž by mohlo potenciálně dojít ke zničení letounů. Okupující vojska dosud přišla o 234 letadel.

Ruský prezident Vladimir Putin zatím z Krymu nechal přesunout 10 nejvýkonnějších armádních stíhaček, udává zpráva datovaná z 22. srpna. Mělo jít o šest Suchojů Su-35 a čtyři nadzvukové letouny MiG-31. V příštích týdnech se má na pevninu přesunout i zbytek letectva z krymské základny, píše server DailyMail.

K nedávným útokům se dosud nikdo nepřihlásil, s nejvyšší pravděpodobností za nimi ale stojí ukrajinské vojenské složky. Podle britského ministerstva obrany bylo při náletu na leteckou základnu Saky 9. srpna zničena nebo alespoň poškozena „více než polovina zaparkovaných útočných stíhaček“.

Nepřímá obrana Oděsy

„Události mají materiální efekt na ruskou logistickou podporu, ale stejně významné mají i psychologické dopady na ruské vedení,“ uvedl nejmenovaný západní funkcionář. „Ukrajina nyní pravidelně vítězí za ruskými liniemi.“ Útoky podle něj mimo jiné způsobily, že se ruská vojska přeskupují do obranných pozic a nemají proto možnost zahájit plnohodnotný útok na přístavní Oděsu. Kdyby Rusko získalo plnou moc nad městem, Ukrajinu by tím odřízlo od Černého moře.

Ukrajinský generální štáb mezitím vydal další odhad ruských ztrát. Okupující armáda měla od propuknutí invaze přijít již o 46 500 vojáků, 1 939 tanků, 4 254 obrněných vozidel, 1 045 dělostřeleckých systémů, 234 letadel, 202 vrtulníků, 196 střel s plochou drahou doletu a 15 lodí a křižníků.

18:47
28. 4. 2024

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
28. 4. 2024

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
28. 4. 2024

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Kompletní online

Video  Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa